НОВИНИ

Повишава се интересът към отглеждането на българска млечна коза

Животновъдите в страната проявяват все по-голям интерес към отглеждането на българска бяла млечна коза. Тази порода дава 3-4 пъти повече мляко, в сравнение с обикновените домашни кози. В момента се работи по създаването на център, за да бъде усъвършенстват генетичния фонд.

bnt avatar logo
от БНТ
06:34, 06.02.2017
12848
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

За последните 7 години от 12, стадата са станали 420. Въпреки това броят на женските екземпляри българска бяла млечна коза не достигат, за да задоволят интереса на фермерите. А тя има добри стопанско-икономически показатели - може да се пасе и на труднодостъпни терени, дава повече месо и мляко.

Деян Тодоров – председател на „Асоциация за развъждане на млечните породи кози“: "Около 600-700 л. на година от едно животно, от една майка, това е нормалната лактация… В сравнение с местните животни, безпородните кози, които обичайно се отглеждат по селата, те имат лактация около 150-200 литра".

Фермерите проявяват интерес и заради добрата цена, която вече се дава за козето мляко, след като години наред не се изкупуваше отделно.

Деян Тодоров – председател на „Асоциация за развъждане на млечните породи кози“: "Средната цена за страната е 65-79 стотинки, но има райони, като Северозападна България – Видин, Враца, Монтана, там изкупните цени са като за краве мляко – 35-40 ст."
;

Затова и животновъдите настояват да могат да продават продукцията си и извън региона, за да не бъдат зависими от прекупвачите. От Асоциацията за развъждане на млечните породи кози казват, че първата им цел е постигната – да се възстанови породата. Втората е да се подобрят качествата ѝ.

Деян Тодоров – председател на „Асоциация за развъждане на млечните породи кози“: "В момента ние мислим за Център за добив и съхранение на семенна течност и клиника по ембриология и ембриотрансфер, който ще ни издигне на едно световно ниво".

Българската порода вече е призната в Европейския съюз и от Асоциацията се надяват към нея да проявят интерес повече животновъди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Австралия заловиха кокаин за над 240 млн. долара
В Австралия заловиха кокаин за над 240 млн. долара
Европейски наръчник ще помага при производството на млечни продукти
Европейски наръчник ще помага при производството на млечни продукти