НОВИНИ

Рекордните 200 кг хероин били скрити в кутии от доматено пюре

Заловиха 200 кг хероин на граничен пункт Лесово. Дрогата на стойност 18 млн.лева била скрита в камион с доматено пюре. Това е най-голямото количество, залавяно на границата с Турция от влизането на България в ЕС. На пресконференция на пункта, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова се похвали с успешната операция и отличи екипната работа на служителите на митницата, полицията и прокуратурата.

bnt avatar logo
от Д. Иванова
18:54, 06.07.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Рекордното количество наркотик е открито в ирански ТИР, който вчера следобед се е опитал да премине българо-турската граница през ГКПП- Лесово. Той превозвал 22 тона доматена паста в консервни кутии и е пътувал за Холандия. С рентген митничарите открили, че товарът е с нееднородна плътност и започнали щателна проверка. Оказва се, че хероинът е скрит в торбички във фабрично затворени консервни кутии, които били по-леки от кутиите с доматена паста. През цялата нощ до 6,10 часа сутринта митничари и гранични полицаи са търсили между истинските консерви кутиите с наркотик.

Румяна Арнаудова, говорител на Върховна касационна прокуратура: Установени са 400 кутии, които са с различна плътност от тази на кутиите, които в действителност при проверката се установява, че съдържат доматено пюре. Всяка една от тези кутии трябва да се отвори, това е все пак консерва, да се установи какво е съдържанието.

Откритото наркотично вещество е хероин с над 58 % концентрация на активно действащо наркотично вещество. Досега са отворени само една малка част от кутиите, пред журналисти беше показано как се процедира, за да са годни доказателствата в съда.

Румяна Арнаудова: Технологията на наказателното производство изисква и това вече е в ход е да се вземат представителни проби от всяко едно пакетче, което ще бъде открито, да се изготви и съответно физико-химичната експертиза, която е назначена от прокуратурата, за да се установи във всяко едно пакетче каква е конкретната концентрация на активно действащо вещество.

С разпореждане на Окръжна прокуратура - Ямбол иранският шофьор е задържан за 72 часа, повдигнато му е обвинение за контрабанда на наркотично вещество в особено големи размери. В Криминалистичната лаборатория в Ямбол продължава проверката на по-леките консервни кутии. Очакванията са едва утре да стане ясно точно какво е количеството на заловения хероин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Кунчев: Няма установени случаи на Зика в България
Ангел Кунчев: Няма установени случаи на Зика в България
Мерки срещу имотните измами
Мерки срещу имотните измами