Зам.-министърът на земеделието: Животновъдите ще получат пълна субсидия за 2018

Ще спази ли властта обещанието да обезщети животновъдите след масовата евтаназия на добитък в Ямболска област - гост по темата в "Денят започва" беше заместник-земеделският министър Цветан Димитров.

от БНТ
08:14, 16.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По думите му, в такава тежка ситуация нищо не е достатъчно.

Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието: Аз съм убеден, че каквито и финансови стимули да дадем, надали ще можем да обезщетим тези хора заради стреса, който преживяха.

Заместник-министърът обясни, че долните граници на обезщетенията за стокова овца започва от 190 лв, за агне 140 лв, за шиле 160 лв. За животни под селекционен контрол достига до 300 лв. Помощта de minimis ще бъде увеличена до 42 лв. Има извънредни обстоятелства, за които фермерите не носят вина, така че за 2018 г. те ще получат субсидиите си в пълен размер, допълни Димитров.

Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието: Министърът разпореди всеки разход, всяка стотинка, похарчена от фермера, да се осчетоводи. Така че, очаквам до края на деня да започнат плащанията. Една от животновъдните организации започна и кампания за даряване на животни.
;

Какво значение има кой е виновен - ние не търсим вина, коментира още Димитров. По думите му, Агенцията по безопасност на храните е спазила правилата за контрол и ако има грешка, тя е била чисто комуникативна с хората.

Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието: Връзката между човек и животно е голяма, това не е като да събориш незаконна ограда.

В седем общини имаме възбрана - две в Ямболско и пет в Бургаско. За хората болестта не е опасна, но икономическите щети могат да бъдат огромни, допълни още зам.-министърът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Само 160 животни останаха в село Шарково след масовата евтаназия
Само 160 животни останаха в село Шарково след масовата евтаназия
Испания и Португалия също ще приемат по 50 мигранти от спасените 450
Испания и Португалия също ще приемат по 50 мигранти от спасените 450