Днешният Петровден бе посрещнат по автентичен начин в Пловдивския етнографски музей, където се провежда традиционната Седмица на занаятите. Майстори пекари направиха обредни хлябове по столетни рецепти. А жените почетоха светеца, като приготвиха ястие, известно като „Бял мъж“.
This is a modal window.
На празника предците ни са съсредоточавали най-естествените си познания, за да доставят удоволствие на сетивата – нещо, което трудно са си позволявали в усилните делници.
Георги Лефтеров, майстор пекар: "Класическа петровска пита. Закваската, която се прави, е с мед, без съвременни материали като захар и мая."
Типичният петровденски обяд с името „Бял мъж“ се свързва с трескавата жътва. Легенда разказва как самия Свети Петър се явил като странник в бели дрехи и помогнал за прибирането на реколтата. Когато жените решири да го нагостят, видели, че от силната жега маслото се е разтопило и се е смесило със сиренето.
Грозделина Георгиева, етнограф: "Тогаво той стрил зърно между шепите си, поръсил брашно върху ястието и така то станало сипкаво и годно за ядене."
В чест на човека в белите дрехи нарекли ястието "Бял мъж". Днес се готви пиле, поднасят се и ранните летни ябълки, известни като петровки. Свети Петър е покровител на занаятчиите и Седмицата на занаятите в Пловдивския етнографски музей традиционно се провежда в дните около празника.