Днешният Петровден бе посрещнат по автентичен начин в Пловдивския етнографски музей, където се провежда традиционната Седмица на занаятите. Майстори пекари направиха обредни хлябове по столетни рецепти. А жените почетоха светеца, като приготвиха ястие, известно като „Бял мъж“.
На празника предците ни са съсредоточавали най-естествените си познания, за да доставят удоволствие на сетивата – нещо, което трудно са си позволявали в усилните делници.
Георги Лефтеров, майстор пекар: "Класическа петровска пита. Закваската, която се прави, е с мед, без съвременни материали като захар и мая."
Типичният петровденски обяд с името „Бял мъж“ се свързва с трескавата жътва. Легенда разказва как самия Свети Петър се явил като странник в бели дрехи и помогнал за прибирането на реколтата. Когато жените решири да го нагостят, видели, че от силната жега маслото се е разтопило и се е смесило със сиренето.
Грозделина Георгиева, етнограф: "Тогаво той стрил зърно между шепите си, поръсил брашно върху ястието и така то станало сипкаво и годно за ядене."
В чест на човека в белите дрехи нарекли ястието "Бял мъж". Днес се готви пиле, поднасят се и ранните летни ябълки, известни като петровки. Свети Петър е покровител на занаятчиите и Седмицата на занаятите в Пловдивския етнографски музей традиционно се провежда в дните около празника.
Филмът "Война на истина": Кой управлява информацията и държи монопола над истината?
От балкона в София до НАСА: Българката, сбъднала мечтата си да покори звездите
Мотористи, облечени като Дядо Коледа, преминаха по столични булеварди (ГАЛЕРИЯ)
Алпинисти, облечени като коледни герои, зарадваха децата в онкохематологията на ИСУЛ
"Нова година - нова валута": Опитът на Португалия и Австрия по пътя към еврото
Откриха над 400 кг тютюн за наргиле без бандерол в складове под наем (СНИМКИ)
Българин почина в САЩ: Мъжът е бил в център за задържане на имигранти в Мичиган