НОВИНИ

Започна мълчаливото бдение пред Свeтия Синод в София

Светият Синод се очаква да обсъди искането за признаване на независимостта на македонската православна църква. В писмо до Българската патриаршия Македонската църква изявява готовност да приеме Българската за църква-майка, ако признаем църковната независимост на югозападната ни съседка. У нас общественици се обявиха в подкрепа на искането на македонската архиепископия. Тази сутрин те организираха мълчаливо бдение пред Светия Синод.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:49, 27.11.2017 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Лошото време не попречи на хората да се съберат пред Синодалната палата в София и да изразят подкрепата си за това БПЦ да поеме поканата на Македонската църква.

Трябва да припомним, че Македонската архиепископия след Втората световна война създава своя църква, която остава призната от нито една православна църква, в това число и Българската. Сегашната македонска архиепископия претендира, че е обновената Охридска ариепископия - онази, която Василий II Българоубиец създава на мястото на унищожената от него Българска патриаршия.

Пред Синодалната палата пристигна и вицепремиерът Каракачанов, който каза, че „очаква мъдро решение“.

д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“: Трябва да се представим като реална Църква-майка, каквото сме били винаги. Макар и в поканата от Македонската църква да не си личи този исторически план, ние, без да правим оценки, трябва да приемем протегнатата от тях ръка.

Ако БПЦ признае църковната независимост на Македония, означава, че може да има съслужение между духовниците от двете църкви..

Преди да се стигне до решение, вероятно ще има допитване до останалите православни църкви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общината в Стара Загора с решение по казуса с парк Бедечка
Общината в Стара Загора с решение по казуса с парк "Бедечка"
Захариева: Безвизовото пътуване до Канада не позволява работа там
Захариева: Безвизовото пътуване до Канада не позволява работа там