Десетото юбилейно издание на пролетния панаир на занаятите стартира днес. Около 80 майстори показват уменията си на старата Узун чаршия в Пловдив. Занаятчийският форум ще продължи до неделя.
25 занаята, сред които ножарство, плъстене, изработване на кукли от текстил, килимарство се представят на панаира. Сред майсторите е и Християна Тодорова от Троян. Тя прави захарни петлета и ябълки, които навяват спомени от детството.
Християна Тодорова
"Майсторлъка е да хванеш момента, когато захарта е готова - нито да не е изпечена, нито да е прегоряла, защото си губи вкуса."
Посетителите могат да видят и как се плетат кошници. Изработват ги Емел Балъкчи-Шакир и съпругът ѝ.
Емел Балъкчи-Шакир
"Той е майстор, аз съм калфа."
Вместо върба двамата използват за направата на кошниците дрян.
Емел Балъкчи-Шакир
"От една пръчка се изкарват от 4 до 8 ленти, след това се сушат и след като се изсушат, тогава отново се мокрят, за да станат по-еластични и да може да се плете."
Акцентът в пролетния панаир е пленерът по луларство. Трима майстори от общо петимата в България показват тънкостите на този нетрадиционен за нашите земи занаят.