НОВИНИ

Започват изборите за нов лидер на британските консерватори

Започват изборите за нов лидер на британските консерватори. Очаква се наследникът на Дейвид Камерън, който освен председател на партията, се очаква да заеме и премиерския пост, да стане ясен през септември.

започват изборите нов лидер британските консерватори
bnt avatar logo
от БНТ
06:47, 05.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Депутатите от парламентарната група на партията ще гласуват на първи тур, след който ще отпадне един от петимата кандидати, получил най-малка подкрепа. Следващото гласуване е в четвъртък. Очаква се да има гласуване и на 12 юли, след което броят на претендентите да бъде сведен до двама. Тогава вече изборът ще зависи не от депутатите, а от 150-те хиляди членове на Консервативната партия, които ще имат два месеца, за да изразят предпочитанията си по пощата.

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който бе едно от лицата на кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз, подкрепи кандидатурата на министъра на енергетиката Андреа Лийдсъм за нов лидер на консерваторите и следващ британски премиер. Тя беше сред първите обявили подобни намерения и се нарежда на второ място в обществените допитвания след вътрешния министър Тереза Мей. Другите претенденти са министърът на труда Стивън Краб и бившият министър на отбраната Лиам Фокс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В САЩ отбелязаха Деня на независимостта
В САЩ отбелязаха Деня на независимостта
СГС решава какво общо наказание да наложи на Волен Сидеров
СГС решава какво общо наказание да наложи на Волен Сидеров