НОВИНИ

Тържествата по канонизацията на Свети Серафим Софийски Чудотворец

Започнаха тържествата по канонизацията на свети Серафим Софийски Чудотворец. Той е погребан в криптата на Руската църква в столицата и години наред народната почит пред него не стихва.Вижте прякото включване на Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:17, 25.02.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

За първи път в историята и на Руската, и на Българската православна църква, един светец ще бъде канонизиран от две църкви едновременно.

В литийното шествие тази вечер участват руски и български свещеници и архиереи. Патриарх Неофит и делегацията на Руската православна църква ще извърши в криптата последната панихида за светеца, след това с иконата на свети Серафим Софийски Чудотворец ще има литийно шествие от Руската църква до катедралния храм "Св. Ал. Невски", където ще се състои и нощно бдение. Същинската церемония ще се състои в утре в катедралния храм Ал. Невски. Руската делегация пристигна рано следобяд.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан
"Това е един изключително важен духовен и сакрален акт и е повод за радост, тъй като още един светец към лика на светиите, един човек, който да бъде прославян от бога и да бъде ходатай за всички нас православните християни независимо кой къде живее и кой каква народност е".
Волоколамски митрополит Иларион
"Много рядко в историята на две църкви се случва съвместна канонизация.В историята на нашата църква такива случаи практически няма. Светител Серафим е руски архиерей, но почти 30 години е живял в България.Именно тук е получил любовта на хората и веднага след смъртта му са започнали да се случват чудеса. Именно тук към него има всенародна почит".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на примирието в Сирия
В очакване на примирието в Сирия
Видеото от побоя на Околовръстното ще бъде използвано като доказателство
Видеото от побоя на Околовръстното ще бъде използвано като доказателство