Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Как да реагираме, ако станем жертви на насилие на пътя

Само днес на телефон 112 е имало повече от 10 сигнала за подобни случаи.Шофьор на автобус в София и водач на автомобил влязоха в юмручна схватка, на бул. "България". В разтърваването се включил служител на Пътна полиция. Защо случаите с насилие на пътя зачестяват и как да реагираме, ако попаднем в такава ситуация ?

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:11, 25.02.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Клаксони и ехиден смях. Вадим телефона и "отсрелваме" поредното сочно видео с юмручна схватка по родните пътища. А все по-често ставаме и участници в подобни преракания. Албена попада в подобна ситуация преди няколко дни. Прибира се от лекар, кара по еднопосночна улица. В насрещното влетява скъп джип, забива се право в бронята й.

Албена Колчакова: Започна да натиска клаксон, започна да ме заплашва с това, че ще ме пребие след малко. До неговата кола беше знака, който показваше,че улицата е еднопосочна, той ми обясни, че това не го интерсува. Продължи да крещи, продължи да ме заплашва.

Албена се обажда на телефон 112. Диспечерите я съветават да запази спокойствие и докато дойдат служители на реда да изчака заключена в колата си. Разбира се, питат дали има пострадали, какъв е номерът на колата. И съветват - не общувайте с агресивния човек, изчакайте полицията. След като разбира, че ще дойде полиция - шофьорът си тръгва.

Албена Колчакова: Подадох жалба в 5-то районно. Защото самите полицаи ме посъветваха това да се случи, но и аз държах да го направя, защото смятам, че мълчанието и отстъпването в подобни ситуации води до това подобни хора да смятат, че могат да правят това постоянно.

Статистиката показва, че наказани за агресия на пътя почти няма. Причината - трудното доказване на ситуацията.

Албена Колчакова: Аз в момента изобщо не съм убедена, че човекът срещу когото написах жалбата, ще бъде санкциониран. Винаги той може да се измъкне с това, че зад този регистрационен номер, колата е на определен човек, а я е карал друг. Това е нещо, което остава недоказуемо.

За да няма ненаказани, съветът на експертите е, ако станете участник или свидетел на подобна ситуация, заснемете я с телефонa си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общински болници против стандартите за спешна помощ
Общински болници против стандартите за спешна помощ
Документите на всички влизащи и излизащи в ЕС ще бъдат обстойно проверявани
Документите на всички влизащи и излизащи в ЕС ще бъдат обстойно проверявани