НОВИНИ

Георги Лозанов подаде оставка

Месец преди да изтече мандатът му, Георги Лозанов подаде оставка като председател и член на Съвета за електронни медии, за да не участва в гласуването за регистрацията на телевизия ПИК.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:53, 25.02.2016
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Медиата е получила регистрация, тъй като няма законови основания тя да бъде отказана. Гласували са трима от членовете на съвета - Анна Хаджиева, Анюта Асенова и Иво Атанасов. Мария Стоянова не е присъствала на заседанието.

Депутати коментираха, че трябва да бъде направена оценка за ролята на СЕМ и КРС. Предстои промяна на състава на медийния регулатор, тъй като мандатът на двама от тях отдавна е изтекъл. Председателят на Комисията по култура и медии в парламента посочи, че въпреки това СЕМ е легитимен орган.

Членовете на СЕМ могат да откажат регистрация на електронна медиа само ако има нередности в документите. В случая такива не са открити, така че няма законови основания за отказ, единодушни са и Георги Лозанов, и другите членове на съвета, участвали в заседанието. Лозанов обаче обясни, че за него казусът има и морален аспект.

Георги Лозанов: Агенция ПИК поиска да прави телевизия, тя има агресивен стил на публична комуникация, често в регистрите на враждебната реч, друг път в жълтите регистри, на мен никак не ми се иска в края на мандата ми с моя подпис това да се пренесе и в електронните медии. Това е характерно за интернет, където няма регулация, където сблъсъците са много по-агресивни, но където и авторитетността на медиите е много по-ниска. Не ми се иска през такъв компромис да свърши моят мандат.

Лозанов припомни също, че през последните месеци е имало и политически натиск върху него и СЕМ, свързан и със спряното предаване "Деконструкция" по БНР и регионалната програма за Кърджали.

Шефката на медийната комисия коментира, че оставката на Георги Лозанов е личен акт, но показва и неговото отношение към състоянието на медийния сектор. Тя посочи, че са очаквали разговор за необходимите промени, след 6-годишния опит на Лозанов начело на СЕМ.

Полина Карастоянова - председател на Комисията по култура и медии: Вероятно е време да се направи една оценка за ролята и мястото на регулаторите и на СЕМ, бих казала и на КРС, тъй като комуникациите са също част от медийната среда, за ролята и мястото на обществените медии. И всъщност тази оставка е знак, непосредствен повод да направим този разговор.

От ГЕРБ посочиха, че Лозанов си тръгва от СЕМ малко преди да изтече мандатът му. Депутати от медийната комисия заявиха, че се обсъжда въпросът с избора на нови членове на съвета, на мястото на тези с изтекъл мандат.

Ирена Соколова - ГЕРБ, Комисия по култура и медии: Даваме политическата си заявка, че за нас е важно да удовлетворим желанията и на сектора, и на политическите партии. Струва си да имаме един работещ и много добре структуриран орган.
Петър Кадиев - АБВ, Комисия по култура и медии: Все още не са пристигнали предложенията, така че да почнем да правим някаква процедура.
Георги Лозанов: Надявам се, че моята оставка може да катализира в това отношение някакви действия.

Оставката на Лозанов ще бъде гласувана на някое от следващите заседания на СЕМ. А той самият смята да работи по докторат за медийната регулация и да продължи да преподава в Софийския университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български зеленчук достигна лимона по съдържание на витамин C
Български зеленчук достигна лимона по съдържание на витамин C
Достъп с електронни карти в гоцеделчевско училище
Достъп с електронни карти в гоцеделчевско училище