НОВИНИ

Запорираха сметките на община Кюстендил

600 души в община Кюстендил може да останат без заплати, сред които хора, които работят в социалната сфера. Причината са запорирани сметки на общината за дейности, които според кмета Петър Паунов общината не и поискала и не е извършвала. Припомняме, че община Кюстендил е осъдена да заплати над 500 хиляди лева заради иск на строителна фирма за ремонтни дейности на път в общината заради възникнало наводнение. Ремонтите са удължени о и сметката скача. Общината не плаща, следва дело и запор.

bnt avatar logo
от Е. Чимева, А. Дочева
11:40, 20.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Общината е получила съобщение от съда, че трябва да плати още 22 хиляди лева, от които седем хиляди - за разноски по делото. Така сумата набъбва до над 500 хиляди лева. Според кмета Петър Паунов законът несправедливо позволява общината да бъде ощетена, а по този начин потърпевши са хората, които работят в най-важните и звена.

Петър Паунов, кмет на община Кюстендил: Социалните ни услуги хората, които се грижат за чистотата охранителните ни звена, които са както на обществен интерес така и на общинските обекти общинските пазари всичко това не могат към момента да получат своите възнаграждения.
Радмила Рангелова, зам.-кмет на община Кюстендил по социални дейности и проекти: В частност става въпрос за комплекса от социални услуги. В комплекса работят 80 човека, които целогодишно полагат грижа за хора изпаднали в тежко социално и битово положение и в крайна сметка и в навечерието на Коледа сме изправени пред ситуацията да не можем да изплатим възнагражденията на тези хора, които полагат грижа за толкова много хора целогодишно.
Петър Паунов, кмет на община Кюстендил: В момента нямаме възможност да ги платим, защото сметките ни са запорирани. Ние нямаме такива суми от местни дейности, тъй като те са предвидени за конкретни възнаграждения затова разчитаме на подкрепата на Министерския съвет и на Комисията по бедствия и аварии тъй като казвам общината никога не е финансирала със собствени средства тези дейности наводненията, които бяха 2009 година.

Според Паунов след този съдебен прецедент, ако не бъде променена законодателна възможност, всеки може да извърши каквито и да било ремонтни дейности и след това да заведе дело с иск за финансови средства, каза кметът на Кюстендил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделски стопани в Бургаско получиха финансова помощ
Земеделски стопани в Бургаско получиха финансова помощ
Фирмата-строител на двата патрулни кораба за ВМС се е отказала от поръчката
Фирмата-строител на двата патрулни кораба за ВМС се е отказала от поръчката