НОВИНИ

Партиите се обединиха за отпадане на мораториума върху нови лекарства

Председателският съвет на Народното събрание реши единодушно да отпадне спорния параграф 6 от Бюджета на здравната каса, който налагаше мораториум на финансирането на иновативни лекарства. Всички председатели на Парламентарните групи са единодушни, че този мораториум трябва да отпадне.

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:42, 20.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Дискусията в пленарна зала ще бъде в четвъртък сутрин като промените за отпадане на параграфа ще се приемат на две четения, за да може промяна да влезе в сила в началото на следващата година. То ще бъде обсъдено като първа точка от дневния ред на депутатите.

От БСП са доволни, че въпреки всичко беше постигнат консенсус между всички парламентарни групи за отпадане на мораториума, а от ДПС обясниха, че това е била тяхна категорична позиция още при първоначалното обсъждане на бюджета.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: "Всички колеги от другите парламентарни групи заявиха, че застават зад тази идея, която сме предложили още на 15 ноември, нещо повече, обявихме за пореден път и формулата на съществуването на тази власт. Тя е власт на проби и грешки, и пак проби, грешки."
Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП за България: "В случая наистина не е важно БСП, ГЕРБ... егото ни. Важно е, че най-накрая има резултат, който удовлетворява болните хора...

- ГЕРБ признаха ли, че са сгрешили?

- С половин уста."

Цветанов обясни, че ГЕРБ са решили да отстъпят от първоначалното си намерение, за да спрат спекулациите със страховете на хората. Той обясни, че предложението е било взето с активното участие на премиера Бойко Борисов.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Нека да намалим напрежението, което изкуствено беше създадено и се създаде едно противоречие между политическите формации, което смятам, че е недопустимо, когато говорим за тема здравеопазване, онкоболни и когато някоя политическа сила се заиграва със страховете на хората, по-добре е да направим компромис и да се върнем обратно назад, защото явно не сме успели добре да представим мерките, които се предприемат в тази посока."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът от БНТ Русе Ива Колева чете приказки на деца
Журналистът от БНТ Русе Ива Колева чете приказки на деца
130 години от първия закон за носене на оръжия
130 години от първия закон за носене на оръжия