НОВИНИ

Засега у нас няма заразени от западнонилска треска

12 души починаха, а десетки са заразени от западнонилска треска в Румъния, Гърция и Сърбия. В България не е регистриран нито един случай на заболяването. В това увери директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:28, 10.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Лято. Комари. Ухапване - уж безобидно. И зараза. Случаи на западнинилска треска вече са регистрирани в Италия и Унгария. Заболяването се разпространи и в съседните ни държави. 9 души починаха от вируса в Сърбия, други над 100 са заразени. В съседна Гърция също са регистрирани 2 смъртни случая и още 55 носители на вируса. Първи смъртен случай има и в Румъния. Там западнонилска треска е открита при още 23-ма. У нас засега заразени няма.

проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Заболяването е тежко, когато се засегне нервната система. Слава Богу, циркулиращия в момента в Европа вирус на западнонилската треска не причинява чести усложнения на централната нервна система.

Така 80% от ухапаните дори не разбират, че вируса е в кръвта им.

проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: 20% получават леко неразположение до 4-5 дена, повишаване на температурата, болка по мускулите и ставите, което минава и заминава.

В борбата с комарите, които може да пренасат заразата, в Русе периодът на пръскане е от началото на април до края на септември. Пет автомобила третират зелените площи вечер след 20 часа. След дъжд, когато популацията се увеличава, машините излизат и по три пъти седмично.

Георги Игнатов - началник на отдел „Екология" - община Русе: Честотата на пръскане зависи от метеорологичните условия най-вече. Трябва да бъде сухо времето, да няма превалявания от дъжд - тогава е неефективно. Такава ситуация имахме преди две седмици - всеки ден валеше и нямахме възможност да третираме.

До средата на миналия век западнонилската треска се е срещала само в тропическите и субтропическите области на Азия и Африка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски доброволци дариха 6 тона материали за детските градини в Карлово
Френски доброволци дариха 6 тона материали за детските градини в Карлово
Отново без съгласие по Закона за хората с увреждания
Отново без съгласие по Закона за хората с увреждания