НОВИНИ

Отново без съгласие по Закона за хората с увреждания

След 8-часова среща в социалното министерство все още няма съгласие по окончателния вариант на бъдещия Закон за хората с увреждания. От думите на протестиращите майки и омбудсмана стана ясно, че им е обещана подкрепа за някои от основните им искания. Новата редакция на текстовете обаче ще бъде факт в понеделник. Социалното министерство и национално представените организации не коментираха срещата.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:11, 10.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

И протестиращите майки, и национално представените организации влязоха на срещата недоволни от изпратения им в последния момент законопроект, в който не фигурирали предложения, на които и двете групи държат. След близо 8 часа резултатите отново са в бъдеще време.

Мая Стоицева: Дали наистина ще ги има всички текстове, по които днес стигнахме съгласие, в понеделник вечерта? Очакваме да бъде записан и законът за личната помощ, задължителния характер на индивидуалната оценка.
Мая Манолова, омбудсман: Изложихме ясно и разбираемо нашите искания за индивидуална оценка на потребностите на всеки човек с увреждане, задължителен характер на решението по тази оценка, закон за личната помощ. Помощните средства и медицинските изделия от 1 януари 2020 г. да се предоставят на хората с увреждания вместо лимитирани средства, да преминат към Министерство на здравеопазването.

В новата редакция протестиращите очакват да видят и разписан ангажимент стандартът за помощните средства да е готов до 3 месеца. По думите им, има съгласие новият орган за хората с увреждания да заработи от 2021 г. Работната група ще се събере отново в четвъртък, а майките се заканиха, ако договореното не е в законопроекта, да вдигнат палатков лагер и пред социалното министерство. Протестиращите не се отказват от искането си за оставка на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, който не пожела да коментира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засега у нас няма заразени от западнонилска треска
Засега у нас няма заразени от западнонилска треска
При спецакция в Бургас: Заловиха контрабандни цигари за близо 1 милион лева
При спецакция в Бургас: Заловиха контрабандни цигари за близо 1 милион лева