НОВИНИ

Засилени проверки на Инспекцията по труда в курортите край Варна

През активния туристически сезон служителите на Инспекцията по труда във Варна правят засилени проверки на хотели, ресторанти и търговски обекти със сезонен характер. Най-честите нарушения са свързани неправилното разпределение на работното време и почивките. Проверяват се случаи за наемането на чужденци без работни визи, както и на непълнолетни.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надежда Сутрева
17:37, 14.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Липсата на кадри в сферата на туризма накара много работодатели да наемат непълнолетни работници. Подадените в Инспекцията по труда заявления са близо 850. Има обаче и незаконно работещи деца, такъв случай е установен в заведение във Варна. Собственикът обяснил, че барманът закъснява и момичето само помага. При повторната проверка той дори проявил агресия.

Иван Иванов – директор на Инспекцията по труда във Варна
„Оказано е въздействие и по физически начин спрямо проверяващите инспектори. Не мога да кажа, но при всички положения е било непълнолетно, а при нас е декларирана възраст доста над пълнолетието.“

Тази година е облекчена и процедурата за наемане на чужденци в сферата на туризма. 800 са регистрираните работници, нелегални досега не са открити. Варненската инспекция по труда проверява две чужденки.

Иван Иванов - директор на Инспекцията по труда във Варна
„За две украински гражданки нещата стоят по друг начин, тъй като сведенията които ние събрахме, без да са официални, говорят, че те нямат работни визи.“

От май досега инспекторите са съставили 280 акта за нарушение на трудовото законодателство.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боршош публикува призовка за обвиняем във фейсбук
Боршош публикува призовка за обвиняем във фейсбук
Дебатът за клас прослужено време се пренесе в кулоарите на парламента
Дебатът за клас прослужено време се пренесе в кулоарите на парламента