НОВИНИ

Дебатът за клас прослужено време се пренесе в кулоарите на парламента

Спорът да отпадне ли класът за прослужено време се пренесе в кулоарите на парламента. Вчера вицепремиерът Валери Симеонов подкрепи идеята на среща с работодателските организации. Днес за отпадане на класа се обяви и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя обаче уточни, че ГЕРБ нямат политическо решение по въпроса.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:35, 14.07.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Парите за прослужено време да влязат в основната заплата и да не се натрупва коефициент за стаж за всяка следваща година. Зад тази стара идея на работодателите застана и шефката на бюджетната комисия. Менда Стоянова припомни, че това беше въведено при държавните служители и посочи, че увеличението на заплатата трябва да зависи от работата и квалификацията на хората.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Като икономист смятам, че класът е отживяло понятие. Това, че имаш повече години прослужено време не означава, че ти си по-високо квалифициран, че имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Дори има много случаи, в които това е обратно пропорционално.

Както ГЕРБ, така и Обединените патриоти все още не са обсъждали идеята в парламентарните си групи.

Искрен Веселинов, ПГ на Обединените патриоти: Към момента ПГ на ОП няма формирана позиция, няма и на база на какво да бъде формирана, тъй като предложение реално няма.

От ляво са твърдо против премахване на класа за прослужено време.

Георги Гьоков, БСП за България: Вие искате ли да ви оперира хирург, който идва от студентската скамейка или искате да ви оперира хирург с 20-25 годишен стаж? Така че това е отговорът на въпроса за стажа.

Шефът на социалната комисия Хасан Адемов смята, че трябва да се търси балансирано решение.

Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика в НС: Участието на националистите в управлението на държавата е на път да породи нов скандал в обществото. При това ниво на заплащането в България дори да се приеме такова решение, в никакъв случай не трябва да се стига до намаляване на доходите на работниците и служителите, и трябва да има законови гаранции за това, защото представете си, че ако и този клас квалификация отпадне и това доведе до намаляване на доходите, това се доведе до напрежение в обществото.

Според Хасан Адемов, трябва да има широка дискусия по темата и в парламента, и в тристранния съвет, за да се вземе решение, което не ощетява работниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени проверки на Инспекцията по труда в курортите край Варна
Засилени проверки на Инспекцията по труда в курортите край Варна
Министър Радев увери, че телефон 112 ще работи без проблеми
Министър Радев увери, че телефон 112 ще работи без проблеми