НОВИНИ

​Засилено търсене и по-високи цени на дървата за огрев от началото на годината

Засилено търсене и по-високи цени на дървата за огрев от началото на тази година. Заради обилния снеговалеж дърводобива намаля, а повечето складове вече са празни. Да намериш дърва тази седмица в София се оказа трудна задача.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:29, 26.01.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В студените януарски дни дървата за огрев по складовете в София се стопиха. Търсенето обаче е в пъти по-голямо от обичайното, затова и цените тръгнаха нагоре. Особено там, където има останали запаси. Цената на кубик дърва започва от 90 лева, а през последната седмица достига и до 120 лева.

Продават и на чували. Търгуват ги по 9 лева всеки. И те обаче са ограничено количество. А и с два-три чувала хората могат да си гарантират ,,топлото,, най-много за седмица. Валентин, който търгува с дърва, казва, че сега заради снежните преспи няма как да се добиват - достъпа до гората и изкарването на трупите е много трудно. Затова доставчиците повишават цените. Той все пак продавал до последно на старите цени - 90 лева за кубик.

Валентин Кръстев: Аз имах двеста кубика след Нова година, но заминаха. В момента сме докарали дърва, виждате, които са от друг вид дейност. Това са тополови трупи, които са развивани на шелова машина и са останали кросна - това е сърцето на трупа на 12 сантиметра.

В Благоевград цената на нарязаните дърва в момента е малко по-ниска - от 85 до 100 лв. за кубик, като част от фирмите доставят закупеното безплатно до домовете. Търговците очакват при следващото зареждане на складовете цените да скочат с по 5 лева, отново заради снега. При другите твърди горива също има промяна в цените.

Иван Ризов - управител на фирма за продажба на горива в Благоевград: Определено мините увеличиха цената на въглищата. Дали това е спекулативно или не - аз не мога да коментирам, но има увеличение, може би, защото търсенето е по-голямо от предлагането.

Заради липса на централна отоплителна мрежа повечето от хората в Благоевград се отопляват основно на ток, въглища и дърва. Около 500 кубика дърва има останали в склада на Държавното горско стопанство в Благоевград.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На прощаване... с 43-отото Народно събрание
На прощаване... с 43-отото Народно събрание
Обучават млади пчелари безплатно в Благоевград
Обучават млади пчелари безплатно в Благоевград