НОВИНИ

Петър Москов отчете успехите и неуспехите си в здравеопазването

Вместо търговския интерес, в центъра на здравната система вече е нуждата на пациента - така в последния си ден като министър Петър Москов отчете свършеното за изминалите две години. Сред успехите на екипа си той подреди основите на електронното здравеопазване, националната здравна карта и договарянето на задължителна отстъпка от фармацевтичните компании за Здравната каса. Без да назове имена, Москов призна, че е допуснал кадрови грешки, а недовършена работа оставя по критериите за инвалидни пенсии.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:10, 26.01.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Москов отчете, че заради по-строгите санкции срещу неосигурените, броят им е намалял от над един милион души на 517 хиляди. Пръстовият идентификатор, който бе отменен на първа инстанция, по изчисления на министерството, е свил дневните разходи на болниците с около 2 милиона лева. А договарянето на отстъпка за касата от фармацевтичните компании позволило безплатни за пациентите лекарства за хипертония. Сред успехите си Москов нареди и въведения електронен търг за лекарства, който превръщал покупката на медикаменти в прозрачна процедура.

Петър Москов, министър на здравеопазването в оставка: Ако някой каже, че електронният търг за лекарства не е олицетворение на цялостната философия на министерството за прозрачност и за смислен и прозрачен конкурентен пазар, нека да го каже - няма кой!

Досегашният министър оцени като неуспешни усилията си да обедини политическо мнозинство, за да реализира някои от идеите си.

Петър Москов, министър на здравеопазването в оставка: Това, което не успяхме да направим, защото питате за дефицити, е да направим същата процедура, която направихме за лекарствата, и за медицинските изделия. Не можахме да напреднем достатъчно в системата с ясното разделяне и критерии на инвалидните пенсии и системата на ТЕЛК.

Москов спести оценката си за своя наследник Илко Семерджиев, който е и открит негов критик. Изрази вяра, че започнатите реформи ще бъдат продължени.

Петър Москов, министър на здравеопазването в оставка: Ако не бъдат продължени - от април месец отново!

На раздяла с властта, Москов се обяви за това дълговете на държавните болници в размер на над 400 милиона лева да бъдат изплатени от държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Москов: Уморен съм и готов за битки
Петър Москов: Уморен съм и готов за битки
Журналист от Радио Благоевград с наградата „Сирак Скитник”
Журналист от Радио Благоевград с наградата „Сирак Скитник”