НОВИНИ

Засилване на сътрудничеството между България и Гърция

Засилване на сътрудничеството в областта на сигурността, енергетиката,транспорта и туризма. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас на приключилото трето съвместно заседание на двете правителства в резиденция "Бояна". Ние сме против Европа на две скорости, подчерта българският премиер и отново посочи необходимостта от синхрон в действията на Евросъюза срещу мигрантската вълна. По думите му, когато в ситуация като настоящата България и Гърция като външни граници говорят на един глас ще бъдат чути по-добре.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:36, 01.08.2016 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Алексис Ципрас пристигна в България с шестима министри и двама заместник министри, а Бойко Борисов го посрещна заедно с целия състав на правителството. Независимо от различните политически семейства към които принадлежим, с Ципрас имаме пълно единомислие по всички важни теми и в условия на кризи сме се проверили и винаги сме стояли един зад друг, подчерта Борисов. Като ключово за две страни двамата премиери откроиха сътрудничество в енергийната сфера, изграждането на нови газови коридори, терминал за втечнен газ в Александруполис и свързването на Черно и Бяло море чрез скоростна жп линия между Бургас и Александруполис.

Алексис Ципрас-министър-председател на Гърция
„В Гърция ние вече разглеждаме „Бургас - Александруполис” с идеята за създаването на един хъб и днес с премиера подчертахме необходимостта от оползотворяване на тази възможност като източник на стабилност в региона. ”

Борисов подкрепи думите на Ципрас, че по този начин Александруполис ще стане важен център за Гърция и увери, че жп линиите на наша територия вече са изградени. Българският премиер подчерта и необходимостта от повече гъвкавост в енергийната сфера.

Бойко Борисов, министър-председател на България
Колегите от Вишеградската четворка имат шанса да са обградени от всякъде от държави членки на НАТО и на ЕС, докато ние сме външната граница. Оттук нататък, трябва да се опитаме заедно да постигаме такива проекти, които да не изключват нито България, нито Гърция от тях.

Затова и Борисов запозна гръцкия си колега с възможностите, които ще даде в посока диверсификация българският газов хъб Балкан. По думите му при една добра и координирана политика с него може да бъде постигнат и двоен успех Нашата газонопреносна система е изключително съвременна и добра, тя влиза на гръцка територия и на практика Гърция не е изключена като транзитна страна, обясни премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател на България
Ние чрез интерконектора ще им помагаме също да имат капацитет, така че и двете държави да бъдат защитени, че няма да бъдат обиколени.

Алексис Ципрас е уверил Бойко Борисов, че още септември ще има двустранни срещи с фермерите и синдикатите за да не се повторят събитията на границата. Борисов пък е обещал да се направи така, че язовирите ни да са пълни на 80 процента през септември ,за да не създават проблеми в Гърция.

;

И двамата премиери бяха единодушни днес, че по отношение на миграционната криза в европейският съюз все има все още много нерешени въпроси и когато България и Гърция говорят на един глас ще бъдат чути по добре. Не е честно в ситуация като тази да сме извън Шеген бе категоричен Бойко Борисов.

Гърциия винаги ни е подкрепяла,а като държава сме покрили всички критерии и можем спокойно да кандидатстваме за чакалнята на еворзоната посочи премиерът. И на среща с президента Росен Плевнелиев по-късно Алексис Ципрас изрази категоричната подкрепа на страната му за българското членство в шегенското пространство.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искат велосипедни алеи в Морската градина
Искат велосипедни алеи в Морската градина
Човешка небрежност е причина за пожара в община Маджарово
Човешка небрежност е причина за пожара в община Маджарово