НОВИНИ

Завод за целулоза редовно обгазява град Стамболийски

Завод за производство на целулоза и хартия редовно обгазява град Стамболийски. Неприятната миризма се усеща дори в крайните квартали на Пловдив. Нощна проверка на екоинспекторите е установила наличието на зловоние, ще бъде наложена поредната санкция на фирмата.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
15:49, 11.11.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Жителите на Стамболийски от години търпят неприятните миризми, които се разнасят над града. И ако преди това се е случвало инцидентно, днес казват, че е ежедневие.

Антоанета Димова: Преди ако е миришело няколко дни в седмицата, сега е почти всяка вечер, усеща се много лоша миризма на химикали, особено нощно време, ужас.
Мария Белова: Мирише на тоалетна, не може да се диша вътре в стаите, особено ако са отворени прозорците, трудно се измирисва след това.

Заводът за производство на хартия работи от няколко години. Ръководството твърди, че е направило инвестиции в опазване на околната среда. Все още обаче нямат инсталация за улавяне на миризмите. Заради сигналите на граждани за последните години екоинспекцията в Пловдив е наложила на фирмата две глоби по 20 хиляди лева.

Стефан Шилев - директор на РИОСВ Пловдив: Няма как да допуснем просто да обгазяват град Стамболийски и град Пловдив, защото при наличие на инверсия липсва разнасяне на миризмите и на замърсителите в района и по този начин те остават ниско и се разнасят включително по течението на Марица. Наказанията ще продължат, докато не се преустанови.

Потърсихме за коментар и ръководството на завода за целулоза. На този етап не сме получили тяхното официално становище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждаха причините за засилващата се мигрантска криза
Обсъждаха причините за засилващата се мигрантска криза
Полицията в Портланд арестува 26 протестиращи срещу Тръмп
Полицията в Портланд арестува 26 протестиращи срещу Тръмп