НОВИНИ

Здравната каса ще плаща всички лекарства за лечение на хронично болни

Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на фонда. Текстовете, които предизвикаха притеснения сред семейни лекари, са предложени от експерти и ще бъдат променени.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:55, 13.12.2019
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Ограничения за лечението на хронично болни не са обсъждани от управителния съвет на Лекарския съюз и надзора на Здравната каса.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, заместник-министър на здравепазването: "Това са варианти, които са обсъждани между работни групи, които са разменяни в оперативен план".
д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: "Това, което излезе вчера в публичното пространство, според мен, беше недоразумение".

Редът, по който се предписват и отпускат лекарства по Здравна каса на пациенти с диабет, хипертония и сърдечна недостатъчност няма да се променя.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, заместник-министър на здравеопазването: Колкото заболявания има 1 пациент, до 3 лекарствени продукта той ще има право да получи. Подчертавам, каквато е и настоящата практика".

Остава възможността и за издаване на тримесечни рецепти за лекарства по Здравна каса.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, заместник-министър на здравеопазването: Пациентът няма да се разкарва. По никакъв начин няма да настъпят промени.

Ще отпаднат и спорните текстове за профилактичните прегледи.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, заместник-министър на здравеопазването: "Когато пациент се преглежда по повод на остро състояние и острото състояние позволява - да се направи профилактичен преглед, за да може да се увеличи броят на профилактичните прегледи.

;

Лекарският съюз и касата нямат сериозни противоречия по текстовете в рамковия договор за следващата година няма Предвижда се средно 14% увеличение на цените на 250 клинични пътеки.

д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Това, което си поставихме като цел в клиничните пътеки, смятам, че е достатъчно добро. Макар, че нашите предложения бяха доста по-завишени.

Догодина ще има повече пари за направления, изследвания и прегледи при специалисти. Съборът на Лекарския съюз даде мандат на управителния съвет да подпише рамковия договор. Очаква се това да се случи до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезание за най-здравословен сандвич се проведе в столично училище
Състезание за най-здравословен сандвич се проведе в столично училище
Възпяха в народна песен водната криза в Перник
Възпяха в народна песен водната криза в Перник