НОВИНИ

Здравните министри от ЕС решиха по-активно да координират контрола по границите

Извънреден съвет на ЕС се състоя вчера заради коронавируса. Министрите на здравеопазването обсъждаха как да се спре разпространението на заразата в Европа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:21, 14.02.2020
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Основания за притеснения в ЕС от коронавируса няма. Това беше изводът на всички здравни министри от ЕС . Случаите в Европа са 46, като в тях влизат и случаите във Великобритания. Няма опасност от епидемия, няма опасност заразата да се разрасне. Всички тези случаи са под наблюдение, под карантина.

Министрите се събраха по-скоро, за да координират действията си. Засега няма да се предприемат и някакви специални действия, защото те смятат, че такива не са необходими.

Те смятат заедно по-активно да координират контрола по границите, контрола на всички хора, които пристигат от Китай. Също така Европейската комисия може да помага на всички държави членки при недостиг на медицинско облекло, на маски и т.н. Тя може да прави съвместни европейски обществени поръчки. Но засега никоя от държавите не е докладвала за недостиг на лекарства и или защитни облекла. От две седмици действа и европейският механизъм за гражданска защита - това означава, че в Брюксел има център, който действа нонстоп за координация на информацията от всички държави членки. Ако някоя от тях има нужда от нещо, може да се обърне към този център. Бяха организирани и полети с европейско съфинансиране за извеждане на европейски граждани от засегната китайска провинция.

Засега това са мерките, които се обсъждат в Брюксел, плюс разбира се, откриването на лекарство или ваксина, но това няма да стане толкова бързо. Смята се, че в следващата година и половина едва ли ще бъде намерено ефективно лекарство или ваксина.

Италия е единствената държава, ограничила полетите от и за Китай, но всички останали държави не са склонни да предприемат толкова строги мерки. Лайтмотивът на вчерашната среща беше "Вирусите не познават граници", но все пак повече информация по границите е достатъчна - такава е общата европейска позиция, засега ограничавания на пътуванията, на полетите не се очаква и няма да има.

Най-голямото притеснение на срещата беше, ако Китай спре износа на лекарства и износа на суровини за лекарства, очаквано притеснение, тъй като Европейският фармацевтичен съюз е зависим от китайския износ. Очакванията са, че дори това да стане, Европа има лекарства за няколко седмици. Няма основания за притеснения. Но все пак европейските министри мислят дали не е време Европа да стане по-независима в производството на лекарства, на медицински материали, на защитни облекла и маски. Европейската агенция за лекарства в Амстердам наблюдава пазара, ако се стигне до криза, всички държави ще бъдат уведомени.

Призивът на здравните министри е, че не трябва разпространението на коронавируса да се отразява на отношението към китайските туристи в Европа, защото те са проверявани и по границите. Не се допускат заразени хора, но това е инстинктивният страх на хората. Някои от министрите споменаха за кампании в тази насока - да няма негативно отношение и дискриминация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
27 потвърдени случая на морбили в Пернишко от началото на годината
27 потвърдени случая на морбили в Пернишко от началото на годината
Идеи за подаръци, с които да изненадаме половинката си на Свети Валентин
Идеи за подаръци, с които да изненадаме половинката си на Свети Валентин