НОВИНИ

Ръководството на наградите "Сезар" подаде оставка

Ръководството на Академията на френските кино награди "Сезар" подаде оставка. Причината са критики за начина му на работа. Оставката е на фона на обществени възражения за големия брой номинации за филм на Роман Полански, издирван за изнасилване на малолетна от американските власти.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
06:38, 14.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Административният съвет на Асоциацията за насърчаване на киното реши единодушно да подаде оставка. Тази колективна оставка ще позволи да се пристъпи към пълно обновяване на ръководството на Асоциацията, се казва в изявлението на борда.

Обратът настъпва две седмици преди 45-ата церемония по връчването на френския еквивалент на "Оскар"-ите. След нея ще бъде избрано ново ръководство. В досегашното влизаха имена като Клод Льолуш, Коста Гаврас , Жан-Жак Ано.

Вестник Льо Монд публикува призив на 400 кино творци за реформи. Сред тях са Бертран Таверние, Мишел Азанависиюс и Жак Одиар.

Те критикуват Академията за липса на прозрачност в разходите, дисфункционалност и за статут, който не се e променил от дълго време.

И още едно име, което предизвика обществена реакция - Роман Полански, чийто филм "Офицер и шпионин" е с най-много 12 номинации за "Сезар". Мнозина призоваха към бойкот, а феминистка организация свиква демонстрация вечерта на 28 февруари. Полански е издирван за изнасилване на малолетна в Америка през 1973-а и срещу него има и още обвинения за сексуално насилие. Преди три години той беше принуден да се откаже да председателства журито на "Сезар"-ите отново заради вълна от възмущение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнуваме деня на виното и любовта
Празнуваме деня на виното и любовта
Сенатът на САЩ иска ограничаване на правомощията на президента Тръмп
Сенатът на САЩ иска ограничаване на правомощията на президента Тръмп