НОВИНИ

Здравните власти препоръчват водата в Хасково да се ползва само за миене

9 водоноски ще бъдат разположени в Хасково, след като снощи 3 министерства предупредиха, че с водата от чешмите не бива да се използва за пиене и готвене. Първите от тях вече се подготвят като се дезинфекцират, а водата трябва да бъде изследвана от Регионалната здравна инспекция. Междувременно хората от Хасково са притеснени и търсят вода от алтернативни източници.

bnt avatar logo
от Мария Ламбова
11:27, 14.04.2017
Чете се за: 01:02 мин.
Още

4 от водоноските, които ще бъдат разположени в хасковските квартали са осигурени от Военното формирование, а останалите са на ВиК. Очаква се още днес следобед първите да бъдат разположени в хасковската болница, в близост до Старческия дом, както и в кв. "Кенана".

Минко Ангелов - областен управител на Хасково: Тези водоноски трябва да се дезинфекцират, след което ще се изследва водата, с които ще бъдат напълнени и чак тогава да бъдат разположени в съответните квартали. Тя няма да бъде от водоизточниците, които захранват града. Ще бъде по всяка вероятност от с. Войводово, където е правена радиология на водата и всички изследвания и тя отговаря на всички норми за качество.

Очаква се и 6 чисто нови водоноски от Кърджали, а до края на утрешния ден всички трябва да бъдат разположени в проблемите квартали. Превантивната мярка обаче не успокои хората от града.

Петър Петев, жител на Хасково: Купувам минерална вода за пиене, за готвене си нося отделно вода - От извори?- Не от извори, но не е от Хасково. - И така колко години? - 20.

Надежда Ванчева, жител на Хасково: Като си помисля, че сме я ползвали тази вода дълго, дълго време, без да имаме информация.... Тези водоноски сега не биха ни спасили.

Така хасковлии заложиха на обществените чешми и извори, за да се снабдяват с вода. Към тях от рано сутринта се насочиха и млади и стари. Хората пълнеха най-различни по големина съдове, въпреки че досега не са имали такъв навик.

Георги Николов, жител на Хасково: До момента водата от чешмата ползвахте ли я? - Ползвах я. - За какво? - За миене на чинии, за къпане. - От тук нататък? - Ей от тука ще идвам да взимам вода.

Ангелина: Де да я знам аз водата как е. - Тази вода със сигурност ли е хубава? - Щом всеки от тук пълни, значи е хубава водата.

Всеки ден ВиК и РЗИ взимат проби от водоизточниците на Хасково. Те се изпращат за изследвания и става ясно какво е съдържанието на уран. Към момента то е над нормите, но не е ясно колко е завишението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С благотворителен концерт събират пари за топъл обяд
С благотворителен концерт събират пари за топъл обяд
Стрелба в метрото в Атланта
Стрелба в метрото в Атланта