НОВИНИ

Здравословна софра за Нова година

Здравословна гурме версия на традиционните ястия за Нова година предлагат кулинари.

bnt avatar logo
от Ива Милорадова
07:19, 29.12.2015
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Малките порции и умаления десерт са препоръчителни, за да си спестим новогодишното преяждане, твърдят кулинарите. Основен акцент в празничната трапеза трябва да е красотата на ястията, за да заситим преди всичко очите си.

Елена Петрелийска - готвач: "Аз предпочитам да залагам на повече вариации, на повече видове храна, съчетания на различни храни, но в по-малки порции".

Разбира се, че можем да включим традиционните си ястия в менюто, но разбира се приготвени по малко по-щадящ начин за нас

Елена Петрелийска - готвач: "Аз не мисля, че трябва да избягваме свинското като казваме, че това е калоричен и мазен продукт и трябва да се избягва. Напротив една добре приготвена поркета, може добре да се впише в новогодишното ни меню. Аз например ще готвя риба за Нова година, тя може да се изпече в кора от сол, по този начин ще остане... няма да е суха, ще има приятен вкус, на всичкото отгоре ще има и мирис на море".

Оригинално предложение е и рецептата за гурме руска салата, в която няма месо.

Елена Петрелийска - готвач: "Слагаме моркови, грах, които предварително са бланширани, слагаме цедено мляко, ще я направим с лека майонеза, която съвсем спокойно човек във вкъщи може да си направи. А аз обичам освен обикновения картоф, да слагам и батат - сладък картоф, който придава на салътатл един по-специфичен вкус. Зелена ябълка, която е по-кисела. Не е задължително да е голяма, цяла баница, която човек се наяжда само като я гледа. Може да се направят кошнички с тестото за баница и да се напълнят с различни неща".

Модерен и диетичен варианти може да направим още на качамак или на някой любим новoгодишен десерт. А ако все пак държим на всяка цена трапезата да е отрупана и тази година е хубаво следващата да наблегнем на гурме менюто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудов договор като подарък зарадва младеж от Варна
Трудов договор като подарък зарадва младеж от Варна
Румяна Арнаудова: 3 до 15 години затвор грозят продавача на ракията менте
Румяна Арнаудова: 3 до 15 години затвор грозят продавача на ракията менте