НОВИНИ

Жажда за пари е в основата на атентата срещу футболистите на "Борусия" Дортмунд

В Германия арестуваха предполагаемия извършител на атентата срещу автобуса на „Борусия" Дортмунд. Според наличната информация, мотивите на нападението са били не радикално-ислямистки, а чисто финансови.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
19:17, 21.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Отряд на германските специални служби GSG9 рано тази сутрин арестуваха 28-годишен германец от руски произход на име Сергей В. Според „Билдцайтунг" властите издирват още двама души по подозрение за съучастие.

Разследващите смятат, атентатът е извършен с користна цел и от алчност за пари. Идеята на Сергей е била да убие или поне да рани колкото е възможно повече футболисти от „Борусия", така че в резултат курсът на акциите на футболния клуб да се срине. Експертите смятат, че ако автобусът беше минал само секунди по-късно край заложените бомби или ако те бяха разположени по-ниско, щеше да има много ранени и дори убити.

В самия ден на атентата предполагаемият извършител е бил регистриран в хотела на „Борусия", а през интернета на хотела е закупил 15 000 опционални акции на футболния клуб, за които платил 78 000 евро. Ако в резултат от атентата акциите на „Борусия" се бяха сринали, той е щял да спечели 3,9 милиона евро, смята полицията.

„Билдцайтунг" пише, че извършителят Сергей В. след експлозията просто слязъл в ресторанта на хотела и си поръчал стек. Служителите хотела го запомнили заради странните му желания. Сергей отказал, например, първоначално предложената му стая, защото нямала прозорец към улицата. Избрал друга, по-евтина стая, независимо че платил по-високата цена - само за да може да вижда местопрестъплението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа среща на БНТ-Пловдив в кампанията Професия Журналист”
Първа среща на БНТ-Пловдив в кампанията "Професия Журналист”
С какво ще се запомни управлението на Оланд
С какво ще се запомни управлението на Оланд