НОВИНИ

Жегата от Западна Европа дойде у нас - как да се предпазим в горещините

След горещините в Западна Европа, високите температури стигнаха и до нас. Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология предупредиха, че очакват температури до 39 градуса, и обявиха жълт код за цялата страна. Къде термометърът е показал най-високи градуси - вижте повече подробности в прякото включване на Татяна Йорданова.

bnt avatar logo
от екип на БНТ
20:45, 02.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Най-горещо у нас днес беше в Сандански - 37 градуса, следван от Плевен и Русе с 36, и Пловдив с 34 градуса. Най-ниски са били температурите по Черноморието, а в столицата живакът достигна 33 градуса.

Въпреки че в София слънцето беше по-благосклонно, дори гълъбите търсиха сянка. Столичната община взе мерки.

За да помогне на хората да приемат по-леко рязкото увеличение на температурата, служители раздаваха бутилки с вода на някои от най-оживените места.

Само на площад "Славейков" за по-малко от час бяха раздадени 240 л вода. А всички улици, по които се движи градски транспорт, бяха оросени.

Мариана Иванова, Столичен инспекторат: Всяка година, когато температурите надвишат 30 градуса правим тази дейност. Целта е да се охладят уличните настилки и въздухът.

Лекарите за пореден път призоваха хората да внимават със спорта и разходките в най-горещите часове.

Д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари: Не трябва да правим повишена двигателна активност - тоест да вършим работа на открито в пиковите часове между 10 и 5, да кажем, следобед. Не трябва и да бъркаме водата с безалкохолните напитки. Дори тези, които обещават, че нямат захар, имат достатъчно други вредни подсладители.

Сред всички съвети на специалистите за това какво трябва и какво не трябва да правим в жегата, има още един и той гласи, че нищо не бива да бъде прекалено - нито спортът, нито водата, нито страхът от жегата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лунният кораб на НАСА издържа успешен тест
Лунният кораб на НАСА издържа успешен тест
Илияна Йотова: Би било чест българин да оглави най-авторитетната евроинституция
Илияна Йотова: Би било чест българин да оглави най-авторитетната евроинституция