НОВИНИ

Отлагат тол системата за март догодина

Тол системата се отлага за не по-късно от март следващата година, реши парламентарната комисия по регионална политика, като прие предложените вчера от ГЕРБ промени в Закона за пътищата. Спешната поправка скара управляващи и опозиция.

Николай Минков
от Николай Минков
20:10, 02.07.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Пред депутатите шефът на Националното тол управление Олег Асенов съобщи, че от началото на годината досега са събрани близо 252 млн. лв. от пътни такси и прогнозира двойно увеличение на сумата до края на годината.

Левицата обвини ГЕРБ, че умишлено бави тол системата заради предстоящия местен вот, тъй като ще принуди тежкотоварните автомобили над 3,5 т да заплащат за време на километър.

Дора Янкова, депутат от ПГ на "БСП- За България": Сега искате по време на изборите да е тихо, да е спокойно, ТИР-овете да си пътуват, пари да не събира държавата, с риска дори да се лишим от средства, защото се появи шум в системата. И като се появи шума в системата, дайте да е тихо по време на евроизборите и на местните.

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията с аргумента, че отлагането е необходимо, за да се тества системата и да се постигне консенсус между държавата и бизнеса за обхвата на платената пътна мрежа и тарифите.

Александър Ненков, председател на Парламентарната комисия по регионална политика: От другата страна имаше едни потребители, в лицето на превозвачите, които със сигурност не им е приятно от самия факт,че ще им се увеличат таксите, които трябва да плащат, за да ползват тази пътна мрежа. И няма как видите ли да се съглася, че това било заради местните избори.

От АПИ обясниха, че на 16 август ТОЛ системата ще заработи но няма да се събират такси. Отлагането до март ще даде възможност на бизнеса да си калкулира в бюджетите новите разходи.

Георги Терзийски, председател на УС на АПИ: Човекът с камиона, с хляба, като си вземе бордовото устройство и мине по маршрута си, да знае точно колко ще му струва, преди да го е заплатил.

Шефът на националната тол система прогнозира, че до края на годината приходите от пътни такси ще надхвърлят 400 млн. лв още преди да е въведено заплащането на километър за тежкотоварните автомобили и даде пример.

Без нито един против и само трима "въздържали се" депутатите се съгласиха тол системата да се отложи за следващата година.

;

Заради спешен ремонт в Закона за концесиите се наложи министърът на туризма да бъде изслушан от регионалната парламентарна комисия. Николина Ангелкова обясни, че има опасност 39 плажа да останат през следващите 3 години без стопанин, ако не бъдат занижени изискванията.

Николина Ангелкова, министър на туризма: В момента трябва да отговарят бъдещите стопани на плажовете едва ли не като изисквания за отдаване на летище, пристанище. За нас е изключително важно самата процедура за отдаване на концесия да бъде ясна, проста, предвидима, прозрачна.

Депутатите решиха новите критерии за стопанисване на плажовете да бъдат заложени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие вместо в този за концесиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
14 моряци са загинали при пожар на руска подводница
14 моряци са загинали при пожар на руска подводница
БСП предлага нов модел на здравеопазване
БСП предлага нов модел на здравеопазване