ГЕРБ предлага ТОЛ таксуването да започне от 1 март 2020 г.

ТОЛ системата за тежкотоварните автомобили да бъде въведена през август тази година, но таксуването да започне до 1 март 2020 г. Такава промяна в Закона за пътищата внесе ГЕРБ в Народното събрание. Причината е държавата и превозвачите да намерят компромис за размера на тарифите.

Александър Марков
от Александър Марков
19:50, 01.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

ТОЛ системата ще заработи технически от август, но трябва време държавата и превозвачите да се разберат - колко пари да плащат тежкотоварните автомобили за изминато разстояние, обяви заместник-председателят на регионалната комисия в НС Александър Ненков.

Александър Ненков, заместник-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление: Породиха се притеснения от гледна точка на това, как едно тарифиране би се отразило на превозвачите, от гледна точка на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности, поради тази причина е през следващите месеца това да бъде изчистено.

Втората причина ГЕРБ да предложат по-късен срок за начало на търговската експлоатация на системата е и за да няма проблеми със стартирането на системата.

Александър Ненков, заместник-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление: Не бива да поставяме и потребителите и превозваческите фирми в ситуация, в която системата да не е тествана в реално време. Затова в закона сме записали, че крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на системата за електронно събиране на такси ще бъде не по-късно 1 март 2020 г.

Ако технически системата е готова и превозвачите и регионалното министерство се разберат за цените, тол таксуването ще заработи и по-рано от 2020 г.

Александър Ненков, заместник-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление: Това е един краен срок, в който ако системата заработи на добро ниво и ако се постигне по-бързо необходимия компромис между двете страни, тази система с решение на МС може да стартира много по-рано 2020 г.

Този срок, по думите на Ненков, повече няма да бъде отлаган.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Увеличават целевата помощ за отопление с 20%
Увеличават целевата помощ за отопление с 20%
Автобус с деца от Сърбия катастрофира на магистрала Тракия
Автобус с деца от Сърбия катастрофира на магистрала "Тракия"