НОВИНИ

Жельо Бойчев: Парламентът е разследващ, а не законодателен орган

В студиото на „Още от деня“ председателят на комисията за продажбата на ЧЕЗ заяви, че на парламента се възлага разследваща функция, която му е непривична. Той заяви, че е от „ЧЕЗ Груп“ са изпратили отговор, в който твърдят, че са предлагали на няколко правителства от 2013 г. досега да продадат българските си дружества, но са получавали отказ. Бойчев допълни, че премиерът Борисов твърди, че българско правителство не е било в контакт с ЧЕЗ.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 13.04.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

„Има големи очаквания към парламентарната комисия“, заяви Жельо Бойчев, но изтъкна, че парламентът не е разследващ, а законодателен орган.

Жельо Бойчев: За съжаление, намираме се в ситуация, при която скандалите и проблемите в държавата, които са в правомощията на изпълнителната власт, се прехвърлят в парламента. Да припомня скандала с НДК, с избора на многоцелевия изтребител.

Редното е, когато се правят анкетни комисии по значими въпроси, опозицията да я поеме, макар че това носи рискове, заяви Бойчев. Според него въпросите по същество са кой е купувачът, какво е финансирането и каква е била дейността на отговорните български институции. Бойчев допълни, че са изпратени запитвания към спецслужбите със запитване за лицата, които имат общо със сделката, а на закрито заседание получаната информация е била изнесена.

Жельо Бойчев: Не мога да кажа, че съм доволен от получената информация. На база зададените въпроси от колегите, съм изпратил допълнителни писма до ДАНС, до Държавна агенция „Разузнаване“ и до служба „военна информация“, в които моля да бъде разширена информацията за финансирането на сделката.

Бойчев заяви, че на тези запитвания все още няма отговор. Той заяви, че е отправен въпрос към главния прокурор, който е представил информация за семейство Върбакови и „Инерком“, както и за дружествата, в които участват.

Той припомни, че са изпратени запитвания до банките, които са изразили готовност за финансиране, както и към „ЧЕЗ“.

Изпратени са въпроси с кого от „ЧЕЗ“ са обсъждали продажбата на акции от дружеството, както и какви са критериите за избор на „Инерком“. Бойчев цитира отговора на чешката компания:

Представители на ЧЕЗ „Груп“ многократно са предлагали на различни правителства на Република България евентуална продажба на българските дружества, притежавани от ЧЕЗ „Груп“. Република България обаче не изрази положителен интерес към сделката.

Той допълни, че предложенията са от 2013 г. насам, а в същото време премиерът Борисов твърди, че не са водени разговори с представители на ЧЕЗ.

Бойчев изрази съболезнованията си към близките на загиналите в катастрофата на АМ „Тракия“ и пожела бързо възстановяване на ранените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР: Няма да има драстично повишаване на цената на тока
КЕВР: Няма да има драстично повишаване на цената на тока
Трагедията на Тракия: Вероятно колата се е врязала в автобуса при изпреварване
Трагедията на "Тракия": Вероятно колата се е врязала в автобуса при изпреварване