НОВИНИ

Разделението между лявото и дясното според двама народни представители

В студиото на „Панорама“ народните представители от ГЕРБ Тома Биков и от БСП Жельо Бойчев обсъдиха последните разделителни линии в политическия спектър - казусът около паметниците, НДК, европредседателството и КТБ. Жельо Бойчев стигна до заключението, че рушащите се паметници са символ на проваления преход, а лявото съгражда, а дясното руши, докато Тома Биков заяви, че паметниците са „празните храмове“ на БСП и затова се рушат.

bnt avatar logo
от БНТ
21:39, 14.07.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Жельо Бойчев от БСП заяви, че е съвсем нормално левицата да желае да спре разрухата на паметниците като „1 300 години България“ и Бузлуджа.

Жельо Бойчев, депутат от БСП за България: Паметникът пред НДК е построен в името на 1 300 години българска държава. Трябва да се замислим какво пише на него - „Върви, народе възродени“, „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“... Добре е да спрем да рушим, а да надграждаме. Това е проблемът ни - опитваме се да заличим всичко и да започнем наново.

Според Тома Биков от ГЕРБ паметниците пред НДК и на Бузлуджа са вече порутени, а спорът около тях е чисто исторически.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Паметникът е вече разрушен. Някой защитил ли е войнишкият паметник през 81-а? Художници, военни? Паметникът е срутен от много време насам. Същото е за Бузлуджа. Това е паметник, построен, за да се вижда от пътя. Защо паметникът на Шипка или на Васил Левски не рухна? Бузлуджа е строен от Строителни войски и са строени зле. На мен не са ми нужни, може би е на БСП не са нужни.

Двамата депутати коментираха и по-старите разделителни линии - КТБ и отношенията с Русия, но по въпроса с фалиралата банка не постигнаха консенсус.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: С Русия водим диалог, който е в национален интерес. Аз не съм русофоб, разбирам руските интереси, които понякога се разминават с нашия. Но има и общи интереси като газовия хъб. Така че в такива сфери работим с Русия. Разделителните русофили-русофоби е плитка, защото и двете страни са малко хора.
Жельо Бойчев, депутат от БСП за България: Години наред ще плащаме цената на фалита на КТБ. Въпросът е кой създаде КТБ, как тя порасна като гъба, кои са били съдружници, защо държавните пари бяха там. Тя също символизира прехода. В някаква степен БСП е била пречка за тези процеси, защото е трудна за овладяване и подчиняване на корпоративен интерес, макар че има проблеми. Затова е важен генезисът на КТБ.
Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Когато фалира банка по време на твоето управление, трябва да се понесе отговорност. БСП пое, падна от власт и имаше малко депутати. И други случаи е имало фалити на банковата система, пак по време на БСП. Въпросът е, че има политически правила. Не можеш да обвиняваш опозицията, че е организирала фалита на КТБ.

По въпроса за председателството на Съвета на ЕС Жельо Бойчев заяви, че БСП е готова за диалог по въпроса в парламента и отбеляза като успех обсъждането на програмата. Тома Биков от своя страна отхвърли обвиненията и внушенията, че председателството може да бъде отнето или да се провали заради проблемите около Националния дворец на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Западът призова Косово да състави правителство
Западът призова Косово да състави правителство
Федерер на крачка от 8-ма титла на Уимбълдън
Федерер на крачка от 8-ма титла на "Уимбълдън"