НОВИНИ

Жителите на кв. "Рудничар" настояват незаконния въгледобив да спре

Жителите на квартал "Рудничар" в Перник протестираха тази сутрин пред Народното събрание. Както вече сме ви казвали в "По света и у нас" - от няколко години свлачище постепенно руши къщите им заради открит рудник, който се използва за незаконен добив на въглища.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
11:24, 23.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Протестиращите се оплакват от бездействие от страна на държавата. Според тях свлачището се е активирало преди години от непрекъснатото копаене в района.Те настояха незаконният въгледобив да бъде инкриминиран и да бъдат обезщетени хората, които са загубили домовете си, според тях още десетки жилища са в потенциална опасност от пропадане. Протестиращите връчиха на депутатите, писмо, в което описват същността на проблема. Това са близо 80 страници с жалби, подавани от майката на една от протестиращите - Елка Иванова.

Генади Кондарев - Екологично сдружение "За земята": Позволихме си днес да направим едно копие, което е достатъчно красноречиво, на сигнали подавани от възрастна жена, една от собственичките на пропадналите къщи, която за съжаление не е вече между живите. Тя си отива през 2013 след 2 години, наистина на едни много отчаяни вопли към всички институции.
Елка Иванова: С изненада разбрах, че институциите не са сезирани за този проблем, че се копае под нашите къщи. Откровено да ви кажа, нямам много надежди, но бих се зарадвала, ако наистина някой вземе нещата в ръце и свърши работата, защото това е престъпление. В края краищата ние оставаме без жилища, без собственост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлинен феномен в Ивановските скални църкви край Русе
Светлинен феномен в Ивановските скални църкви край Русе
Нов дизайн на схемата за градски транспорт в София
Нов дизайн на схемата за градски транспорт в София