НОВИНИ

Жителите на село Мрамор протестираха заради африканската чума по прасетата

И в софийското село Мрамор протестираха срещу заповедта на Българската агенция по храните да ликвидират домашните си прасета. Протестиращите искат да бъдат обезщетени по пазарни цени. На място експерти от Агенцията обясниха, че всички стопани ще получат по 300 лева за дезинфекция на домашните си дворове, а мярката е превантивна, за да се предпази Софийска област от вируса.

Александър Марков
от Александър Марков
19:55, 04.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Протестиращи от Мрамор, Костинброд и съседните села поискаха да получат обезщетения по пазарни цени за домашните си прасета. Половината животновъди в протеста вече са унищожили животните си, другите отказват.

В селото, според местните, трима души отглеждат под 10 прасета.

Село Мрамор попада в 20-километровата санитарна зона около село Петърч, където има голям свинекомплекс. Унищожаването на домашните прасета, според Българската агенция за безопасност на храните, е с превантивна цел.

Всички, които унищожат прасетата си, ще получат по 300 лева за дезинфекция на двора си, обясниха от БАБХ. Останалите ще бъдат глобени.

д-р Даниел Тенев, Българска агенция за безопасност на храните: Задните дворове не могат да осигурят мерки за биосигурност, затова е тази принудителна мярка доброволно те да усвоят прасетата си, да си ги приберат, за да си ги оползотворят месото, допълнително ще получат тази гаранция от държавата в размер на 300 лева.

Владислав отглежда две прасета за домашни нужди.

Владислав Манолов, жител на с. Мрамор: 300 лева са за дезинфекция на обектите, тези пари никога няма да пристигнат в моя джоб.

От БАБХ увериха, че парите ще бъдат дадени на собствениците, а не на фирми за дезинфекция.

Според местни хора, кметът е организирал демонстрацията.

Ивайло Иванов, кмет на Мрамор: Дори и аз да съм, не съм аз, но може и аз да съм. Да дойде някой от тези, които нареждат, да извади малките живи прасета от майките.

Протестът продължи около час на площада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две масови убийства за денонощие в САЩ
Две масови убийства за денонощие в САЩ
Километрична опашка на сръбско-българската граница
Километрична опашка на сръбско-българската граница