НОВИНИ

Мнозинството от българите искат да отдаваме по-малко значение на материалното

Мнозинството от българите смятат, че бихме живели по-добре, ако отдаваме по-малко значение на материалното. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл". Оказва се, че делът на българите, които мислят така, надвишава средния за света с 10 процентни пункта. А делът на негативните отговори е двойно по-малък от средния за света.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:41, 04.08.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

България е сред държавите, в които перспективата за по-малко материалистично бъдеще се оценява високо. 71% от запитаните българи казват, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение, 11% смятат, че ще е лошо, а още толкова - че няма да има никакво значение. Останалите не могат да преценят. Така, поне на думи, че голяма част от българите са склонни да оставят материалното настрана. Сред нашите съседи единствено гърците ни надминава по този показател.

А в световен мащаб 60% от хората казват, че би било по-добре да отдаваме по-малко значение на калкулациите и повече да се наслаждаваме на живота. 21% не смятат така, а 14% заявяват, че няма значение колко мислим за пари. Останалите 5% не могат да дадат отговор. Разбира се, хората с по-високо образование и по-добра работа са по-склонни да поискат свят, в който парите са по-малко важни, показва изследването.

Европа и Северна Америка са сред регионите, в които гражданите са по-склонни да оставят материалното на по-заден план. А в Азия и Африка отговорите „ще бъде по-добре“, макар и мнозинство, са със сравнително по-малък дял. Това, разбира се, може да се обясни с факта, че по-богатите и развити общества могат да си позволят в по-голяма степен да мислят за ценности, оставайки парите на заден план - тъй като не изпитват толкова силно тяхната липса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян шофьор предизвика верижна катастрофа на пътя Пловдив-Карлово
Пиян шофьор предизвика верижна катастрофа на пътя Пловдив-Карлово
Слабо земетресение край София
Слабо земетресение край София