НОВИНИ

Жителите на село Труд отново на протест срещу биоцентралата

Жителите на пловдивското село Труд готвят нов протест срещу централа за производство на електричество от биогаз, която се намира на метри от къщите им. Днес по време на срещата им с обмудсмана Мая Манолова стана ясно, че централата няма оценка за въздействие на околната среда. Хората продължават да се оплакват от неприятна миризма, непоносим шум и вибрации.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
19:07, 15.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Жителите на Труд за пореден път настояха биоцентралата да бъде спряна и преместена на друго място.

Галина Тошева, Инициативен комитет за премахване на централата за биомаса: "Продължават негативните моменти за нас, тъй като шумът си остава. Той пак си е денонощен. Получаваме сигнали почти всеки ден в различни часове, че се изпускат пак миризми, които са смесени - селаж и оборска тор."

Хората казват, че заболяванията в селото са се увеличили драстично. Камионите с оборската тор преминават край детската градина и млечната кухня.

Станимр Тончев, жител на село Труд: "Ясно изразихме мнението на хората, че те или трябва да спрат да функционират или да се преместят, за да не обезпокояват населението. Те отрекоха, че има такъв вариант - тоест те не са склонни да го направят."

Костадин Шкрътов, ръководител на инсталацията: "Всичката газ се изгаря в когенератора. Така е направено, че да не се изпуска в атмосферата нищо."

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че централата е построена без да е направена оценка за въздействие върху околната среда.

Мая Манолова, омбудсман на България: "Ние ще настояваме сега, предвид възникналия проблем, да бъде възложена една оценка за въздействие на околната среда от въпросната електроцентрала."

Днес екоинспекцията постави в централата уред за измерване на вредните емисии. Той ще остане там през следващите три дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предпазни мерки срещу птичи грип и африканска чума по свинете
Предпазни мерки срещу птичи грип и африканска чума по свинете
Недостиг на средства в бюджета за 2017 г. за култура и медии
Недостиг на средства в бюджета за 2017 г. за култура и медии