НОВИНИ

Недостиг на средства в бюджета за 2017 г. за култура и медии

При обсъждането на проектобюджетите за 2017 г. ръководителите на обществените медии, Съветът за електронни медии и министърът на културата Вежди Рашидов изразиха опасения от недостиг на средства в сферата на културата и медиите през следващата година. Въпреки съгласието си с тях, парламентарната комисия за култура и медии одобри средствата, предложени от министерството на финансите. "За" бяха 10 депутати, 5 гласува "Против" и 2 се въздържаха.

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 15.11.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Важни задачи и малко средства. С всяка година задълженията на обществените медии стават все повече, докато финансирането за изпълнението им остава същото. Предвиденият бюджет за Българската национална телевизия през 2017 г. отново е в размер на 65 млн. лв. Според генералния директор Вяра Анкова обаче сумата е недостатъчна. Тя подчерта, че с този бюджет БНТ не може да изпълни всички изисквания, заложени от законодателите и свързани с технологичното обновление. Затова е необходим диалог как да се финансират обществените медии.

Вяра Анкова, генерален директор на БНТ: "Да може да започне този диалог, ако държавата няма достатъчно средства, как би трябвало да изглежда образът, лицето на обществената медия в България, защото обществените медии вече са с бюджет под този на албанската телевизия".
;

Министерството на културата ще разполага със 157 млн. лв. през следващата година. Въпреки че парите са с 14,5 млн. лв повече от тези за 2016 г., Вежди Рашидов очаква дефицит.

Вежди Рашидов, министър на културата: "Малко е повечко, но не достатъчно повечко. Пак няма да достигнат. Пак втората половина от годината ще отидем пред вратите на финансовия министър и ще молим за допълнителни средства. Това упражнение е доста и неприятно, и унизително".

Битката за повече пари за култура ще продължи в пленарната зала, между първото и второто чете на Закона за държавния бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на село Труд отново на протест срещу биоцентралата
Жителите на село Труд отново на протест срещу биоцентралата
Десетки семейства от Тетово дължат над 22000 лева сметки за вода
Десетки семейства от Тетово дължат над 22000 лева сметки за вода