НОВИНИ

Повече пари в бюджета на Здравната каса за догодина

Бюджетът на здравната каса мина на първо четене в комисията по здравеопазване без горещи спорове. Най-критичен се оказа текстът, в който заради нарушения касата може да прекрати договор с болница преди да се чака съдебно решение. Това е реакция след проверката в онкоцентъра в Пловдив заради ненужно оперирани пациенти. Срещу тази мярка обаче се обявиха депутати от всички парламентарни групи.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:17, 15.11.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Бюджетът на здравната каса за следващата година е по-голям с 248 милиона лева, като 89 милиона от тях се дължат на увеличение на вноските за осигурените от държавата. За доболнична помощ е предвидено увеличение с 37 млн., което според министъра е очертана цел на националната здравна стратегия.

Д-р Петкър Москов - министър на здравеопазването: А тя е гарантиране на по-голяма възможност на доболничната помощ да дава лечение. По отношение на диспансеризираните болни, по отношение на профилактичните прегледи

Много по-голямо обаче е увеличението за болниците и за лекарствата, което също срещна критиката на депутатите и съсловието. Но според министъра този бюджет гарантира всички нови възможности за лечение.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Цялата апаратура за лъчелечение, цялото модерно медикаментозно лечение включително и безинтерфероновото лечение за хепатит, всичко това е гарантирано като възможност за финансиране.
;

Депутатите от БСП и ДПС обаче не подкрепиха бюджета и гласуваха против.

Д-р Емил Райнов - депутат БСП: Чисто механично тук са дадени малко повече парички, нищо не означава. Липсват политиките липсват резултатите от тези средства, които се дават. Исках да видя политиките за изнасянето на болничната помощ навън, за да се разшири достъпа на хората.
Д-р Хасан Адемов - депрутат, ДПС: Дефакто Здравната каса е фалирала. 500 млн. са задълженията на болниците, 190 млн. за са задълженията на Здравната каса към чужди европейски здравни каси, 90 млн. тази година са прехвърлени към бюджета за следващата година като разходи за лекарства и на този фон да се говори за балансиран бюджет не е сериозно.

Макар и с подкрепа, депутатите ог ГЕРБ също дадоха знак, че не са съгласни с изпреварващите санкции и възможността за непрозрачното разпределение на резерва. Задължителните отстъпки за лекарствата, които тази година са около 85 милиона лева, също не са отразени в бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна сезонът на благотворителните базари
Започна сезонът на благотворителните базари
Ускорена работа в парламентарните комисии по Бюджет 2017
Ускорена работа в парламентарните комисии по Бюджет 2017