НОВИНИ

Ускорена работа в парламентарните комисии по Бюджет 2017

В парламента започна ускорена работа по обсъждането на бюджета за догодина. 17 парламентарни комисии обсъждат план-сметката днес. Целта е до утре следобед законопроектът да е гласуван на първо четене от всички комисии, за да може да влезе за обсъждане в пленарна зала в петък.

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 15.11.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Проектобюджетът, предвижда увеличение на минималната работна заплата до 460 лева от януари, и леко повишение на пенсиите от първи юли - с 2,4 на сто. Още преди изборите план-сметката беше одобрена от водещата парламентарна комисия по бюджет и финанси.

Въпреки че бюджетът мина в заседаващите комисии днес, той реално не беше обсъждан по същество, а по-скоро дали въобще да бъде внасян или не в пленарна зала. Ако не бъде приет, ще важи тазгодишният бюджет като изпълнението му ще бъде месец за месец. Бизнесът се обяви срещу тази стъпка по време на икономическа комисия. Според вицепремиерът Томислав Дончев бюджетът не трябва да се изтегля, а военният министър го обяви като добър.

Томислав Дончев, вицепремиер: Действително е редно и логично бюджетът да се изтегли, защото това е виждането за управлението на държавата през следващата една година и като програми и като политики, и като цели и т.н. Само че е съвършено безотговорно в такава ситуация, безспорно ще имаме и парламентарна нестабилност и неяснота от гледна точка на служебни и бъдещи кабинети и е съвършено безотговорно държавата да се оставя без бюджет.
Николай Ненчев - министър на отбраната: Сега разбрах преди малко, че е приет на първо четене в Комисията по отбрана. Бюджетът е добър. Оставяме едно стабилно, добре подредено министерство с много ясна визия, с приоритети, с включени средства за модернизация на българската армия. Нещо, в което много силно вярвах и много работих и сега съм много щастлив и удовлетворен да видя, че всъщност тези средства са предвидени и най-сетне след 25 години ще стартират процесите за модернизация, както за новия тип самолети, така и за двата патрулни кораба, така и за бойната машина. Така че тези хора заслужават много повече.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече пари в бюджета на Здравната каса за догодина
Повече пари в бюджета на Здравната каса за догодина
Дупка в асфалта остави курорт без вода за ден
Дупка в асфалта остави курорт без вода за ден