НОВИНИ

Жълт и оранжев код за бурните ветрове днес, във Враца и София има нанесени щети

Националният институт по метереология и хидрология към БАН обяви жълт и оранжев код за опасните ветрове днес на територията на почти цялата страна.Оранжев код е обявен за област София, Враца, Хасково и Кърджали. Предвид метеорологичната прогноза за очаквани силни ветрове, по нареждане на ръководството на МВР са разпратени до кметовете на общините указания за реакция в случай на усложнена обстановка по места. Това съобщават от пресцентъра на МВР.През нощта се очаква силният южен вятър да продължи и да донесе дъжд в много региони. Вижте повече в прогнозата за времето на БНТ:

bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 03.02.2018 (обновена)
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

В София ще духа силен, в южните квартали на столицата и бурен поривист вятър от юг-югозапад със скорост до 24-26 м/сек.

В районите на област Враца, разположени в близост до северния склон на Стара планина, ще духа силен и бурен югозападен вятър с пориви до 30-32 м/сек.

В областите Кърджали и Хасково ще духа силен и бурен югозападен вятър с пориви от 25 до 29 м/сек, съобщават от НИМХ-БАН.

В тези области гражданите се съветват да внимават за падащи дървета, светофарни уредби, като се очакват и смущения в електрозахранването.


От Българското национално радио съобщават, че 17 хиляди абонати на ЧЕЗ са останали без електрозахранване в областите Ловеч, Монтана, Перник, София-град и София-област, Враца и Кюстендил. От електроразпределителното дружество съобщиха за БНР, че най-сериозна е ситуацията във Враца. Там е формиран и кризисен щаб.

;

Враца

Селата Челопек, Паволче и Згориград в община Враца са с прекъснато електрозахранване, а в селата Бели извор, Власатица, Девене и Нефела са без ток частично заради ураганния вятър, съобщиха от Общинския кризисен щаб, съобщи БТА.

Поривите на вятъра преобърнаха товарни автомобили на главен път Е-79. Изкоренено дърво падна върху движещ автомобил на ул. „Поп Сава Катрафилов“, а друго е се прекършило и паднало на бул. „Васил Кънчов“, се посочва в съобщението. Съборени са два билборда, счупените са витрините на десетки търговски обекти, както и прозорци на сградата на театъра. Силният вятър е откъснал и част от покрива на сградата на бившото кино в града. Двама са леко пострадалите от падащи предмети, допълват от кризисния щаб.

;

Всички екипи на общинското предприятие „БКС-Враца“, на пожарната и полицията работят за справяне с материалните щети, се посочва в съобщението. Представителите на Кризисния щаб обикалят града и населените места от общината, за да получат допълнителна информация за нанесените щети заради динамичната обстановка. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология се очаква ураганният вятър да утихне към 20 часа, допълват от щаба.

От Община Враца призовават хората да ограничат излизането си навън и използването на личните си автомобили освен при неотложна необходимост.

;

София

В следствие на възникналия силен вятър е усложнена обстановката на територията на София, съобщават от МВР. По информация на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" към 16:00 ч. днес на територията на столицата са постъпили близо 50 сигнала, повечето от тях за паднали клони и дървета. Спасителни екипи работят по отстраняването им.

Те се отзоваха и на съобщение за паднала метална обшивка на покрив на ул „Пиротска“ № 3. При инцидента няма пострадали хора.

;

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ припомнят основните правила за безопасност при такива обстоятелства:

  • Ако сте в къщи, при възникване на смерч или необичайно силен вятър, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците;
  • Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи;
  • Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.
  • Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!
  • Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертвите на турските въздушни удари в Северна Сирия достигнаха 150 души
Жертвите на турските въздушни удари в Северна Сирия достигнаха 150 души
Възстановено е движението по пътя  Враца - Мездра
Възстановено е движението по пътя Враца - Мездра