НОВИНИ

АРТщрихи с Галя Крайчовска

Точно преди един век в София официално се настанява оперетата.Иван Пантелеев се завръща на родната театрална сцена след 20 години с „Neoдачници”.Хубен Черкелов идва от Ню Йорк с изложбата си „Имане”.Унгарската режисьорка Илдико Енеди оглавява журито на "София Филм Фест".Ехо от "Банско филм фест".

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
11:22, 03.02.2018
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Точно преди един век в София официално се настанява оперетата. Ангел Сладкаров събира професионална трупа и поставя „Шансонетката” на Рудолф Делингер. Променя заглавието на „Маркиз Бонели”, защото първото звучало леко неприлично, премахва по-пикантните сцени и публиката приема ласкаво оперетата.
Иван Пантелеев се завръща на родната театрална сцена след 20 години. Един от най-успешните ни режисьори на международната сцена събира любимците на публиката, в новото театрално пътешествие в Народния театър. Заглавието „Neoдачници” се ражда в първите репетиции на маса. И ни насочва към по-различна интерпретация на „Дачници” на Максим Горки. Иван Панталеев пояснява - „ Заглавието има много общо с шегата, с недоразумението, с това живеене на кръстопът, когато една много стара култура, античната, се припокрива със символност от близкото минало и се получава нещо, което не е нито едното, нито другото.” Премиерата на „Неодачници” ни очаква в края на март.
И ощe едно очаквано завръщане -- Хубен Черкелов идва от Ню Йорк с изложбата си „Имане”. В Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство ще видим платната, вдъхновени от сюжетите на майсторите върху банкнотите.
Унгарската режисьорка Илдико Енеди оглавява журито на София Филм фест. И ще представи лично филма си, покорил Берлинале - "За тялото и душата”.
Шеметно ехо от Банско филм фест. От понеделник, няма шега. Ще покоряваме върхове, ще преплуваме опасни реки, ще стъпваме върху крехкия лед.... с героите на страхотните ленти. Носителят на голямата награда - „Буннтарят - легендата Фред Беки” запечатва образа на световноизвестния алпинист, който отказа да следва правилата и не се страхуваше от предизвикателствата дори на 94. Българска експедиция до Южна Патагония, приключенците на годината в Гренландия и още наградените истории и отличници се събират в традиционната вече панорама „Ехо от Банскофилмфест” в Полския институт.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нешка Робева пое ансамбъла по художествена гимнастика на Германия
Нешка Робева пое ансамбъла по художествена гимнастика на Германия
Протести в Русе и Враца срещу закриването на паралелки в елитни училища
Протести в Русе и Враца срещу закриването на паралелки в елитни училища