НОВИНИ

Месец преди Баба Марта - в Етъра организират конкурс за мартеници от гайтан

Месец преди 1 март в етнографския музей „Етъра" в Габрово вече тече трескава подготовка за баба Марта. Майсторите тази година организират и национален конкурс за мартеници, направени от гайтан. Идеята на организаторите е да провокират интереса към позабравения занаят и към мартениците, направени от естествени материали, също както в миналото.

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 03.02.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Милка Кръстева е един от малкото останали майстори - гайтанджии у нас. Разказва, че гайтана или шнурчето от вълна в миналото се използвало за украса на дрехите от бита на българите и дори на войнишките униформи. Заради масовата му употреба в Габрово, някога били създадени първите гайтанджийски чаркове, които и днес могат да бъдат видени само в етнографския музий „Етъра".

Милка Кръстева, майстор - гайтанджия: Изплита се в гайтанджийска одая на воден чарк, след което като се изплете гайтана се пърли, изпира се и след това се боядисва в различни цветове!

Заради все по-големия интерес към позабравените български занаяти, в навечерието на баба Марта, майсторите в „Етъра" решили да провокират млади и стари да се опитат да изработят атрактивни мартеници от гайтан.

Милка Кръстева, майстор - гайтанджия:По-скоро е наше, етърско, мартенички от гайтан, вкарвам и бялото и червеното, преплитането е хубаво да го има, тука също в гайтана може да се направи като плетеница, усукано!

Според майсторите в Етъра, през последните години макар и пренаситено на пазара с всякакви вариации на традиционната българска мартеница, все повече хора търсят и искат да зарадват своите близки с гривни и брошки, направени от естествени материали.

Милка Кръстева, майстор - гайтанджия: Започнахме да поглеждаме към това истинското, нашенското и може би мартеничката, наше малко, нещо частично, но възраждаме нещо истинско, нещо българско!

Крайният срок за изпращане на мартениците е 15 февруари, след което майсторите от „Етъра" ще определят и победителите в конкурса, които ще бъдат наградени в деня на Баба Марта - 1 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще стане с лъвчетата Масуд и Терез след заминаването в Холандия?
Какво ще стане с лъвчетата Масуд и Терез след заминаването в Холандия?
Как новите технологии разкриват данни за личности и организации?
Как новите технологии разкриват данни за личности и организации?