НОВИНИ

Електрически коли под наем помагат в борбата с мръсния въздух у нас

Опасно мръсният въздух в столицата ни кара да се замислим какво можем да направим и ние, за да дишаме по-чист въздух. Една алтернатива, която се разраства с всеки изминал месец у нас, е апликация за електрически коли под наем. Въпреки че България е в дъното на класацията по продажби на електрически автомобили в Европа, тези, които искат да пробват екоколите, могат да го направят само за няколко минути през мобилния си телефон.

Мина Петрова
от Мина Петрова
08:48, 03.02.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

В Норвегия една трета от продаваните автомобили са електрически, което я извежда на първо място в света. В София от 3 000 000 регистрирани коли, само 300 са електрически. Именно заради това и с идея за по-чиста околна среда, млади предприемачи създават преди половин година приложение, което предлага електрически коли под наем. В началото те са 20, но апликацията бързо се разраства.

Стефан Спасов, изпълнителен директор на фирмата: Това беше като абсолютен минимум за нуждите на София. В момента са 30, като съвсем скоро, в рамите на два месеца ще станат над 50.

Едно от най-големите предимства на електрическите коли е, че престоят в Синя и Зелена зона не се таксува. В повечето европейски държави този тип приложения са се превърнали в навик сред жителите на големите градове. У нас апликацията е възможно най-оптимална и улеснена.

Стефан Спасов, изпълнителен директор на фирмата: Сваляте апликацията, регистрирате се в рамките на минути. Трябва да въведете лични данни, книжка, лична карта, както и карта разплащателна, може да е кредитна или дебитна, няма никакво значение, оттам нататък вие може да видите наличността на всички автомобили в София и може да резервирате този, който е най-удобен за вас.

Ключовете и документите са в колата, която пък се отключва чрез мобилното приложение. То показва заряда на колата и за колко километра ще стигне батерията. Тодор е един от 6000 ползватели на услугата.

Тодор Колев, ползвател на електомобил под наем: За мен основното предимство е това, че всъщност колите са екологични, тоест те са изцяло електрически и всъщност избягваме допълнителното замърсяване на въздуха в София, което е един от най-големите проблеми за нашия град в момента.

Когато колата е заредена на 100 %, тя може да измине около 150 км в градски условия. А когато батерията ѝ пада, се зарежда изключително бързо. В София има много места, където можем да намерим станции за зареждане - на паркингите на големи молове и хипермаркети, а и на улицата. От Столична община също са предоставили няколко такива зарядни колонки. А апликацията ни показва къде се намират те.

Тодор Колев: Човек може напълно безплатно, пак като част от цената на услугата, да зареди самия автомобил, като това може да стане, да речем, за времето на едно стандартно пазаруване или пиене на кафе, така че не е нужно човек да чака, ако се наложи, автомобилът да се зареди, тъй като това става наистина бързо, чрез модерните зарядни станции.

Повечето потребители на апликацията насърчават тези от нас, които имат желание и възможност да я изпробват като една много приятна алтернатива в градската среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова - един млад адвокат в класацията 30 под 30 на списание Forbes
Лена Бориславова - един млад адвокат в класацията "30 под 30" на списание Forbes
Какви ще са пролетните тенденции в грима, прическите и облеклото?
Какви ще са пролетните тенденции в грима, прическите и облеклото?