Настъпление на зимата от началото на годината

Двама германски туристи загинаха при лавини в австрийските Алпи. Лавинна опасност от предпоследна степен е обявена и в баварските Алпи. Първи сняг за тази година падна в Румъния, побеля и турската столица Анкара. Отменени са редица полети на летище "Ататюрк" в Истанбул. Студената вълна в Гърция взе трета жертва от началото на месеца.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:30, 07.01.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Излизане от подсигурените писти коства живота на двама германски скиори в австрийската провинция Форарлберг. Прогнозите са дебелината на снежната покривка, която на места е метър и 20, да се увеличи с между 10 и 40 сантиметра. Силен снеговалеж през последните дни блокира десетки хиляди туристи в австрийските ски-курорти. Засегнати са всички видове транспорт.

Заради обилен снежовалеж и риск от лавини в Южна Германия има затворени пътища, катастрофи, отменени влакове и полети. Пред почивните дни лавина погуби 20 годишна скиорка. От няколко дни Бавария е под дебел слой сняг, летището в Мюнхен отмени в събота 130 полета. Само в Берхтесгаден, през нощта се очакват нови 20 сантиметра сняг.

;

С 10 сантиметрова снежна покривка и транспортни проблеми осъмна румънската столица Букурещ.

Побеля и турската столица Анкара. В много окръзи училищата днес са в еднодневна ваканция. Отменени бяха редица полети от летище "Ататюрк" в Истанбул, включително до София.

Гърция се съвзема от студения фронт София, но тази вечер се готви да посрещне нова депресия с името Телемахос. Прогнозите са за сняг в Атина и Южна Гърция. Досега температурният рекорд в страната беше минус 19 градуса.

35 сантиметра сняг натрупа и на Голанските възвишения в Северен Израел. Има блокирани пътища, затворени са ски писти. Очаква се валежите да продължат до сряда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От днес започна продажбата на електронни винетки по бензиностанциите
От днес започна продажбата на електронни винетки по бензиностанциите
Вълчо Арабаджиев остава в ареста
Вълчо Арабаджиев остава в ареста