Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Знаят ли родителите кой дебне децата им в мрежата?

Възрастовата граница, на която децата започват да влизат в интернет, непрекъснато пада. Опасностите за тях са тормоз от връстници, порнография или контакт с педофил в по-тежки случаи. По данни на ГДБОП за 2017 г. са регистрирани над 80 случая на кореспонденция между деца и педофили. Тази тема в "Денят започва" коментира експертът Владимир Тулев.

от БНТ
07:12, 19.03.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
Владимир Тулев, частен експерт от Международната академия по киберразследвания: Няма уникална панацея къде дебнат педофилите. Истината е, че където има деца, там има и педофили. Различни са местата, където могат да осъществят контакт с децата. Все нови и нови са приложенията, които излизат всеки ден. Снапчат е едно такова приложение, което е за чат комуникация, но предлага и възможностите за обработка на снимки. То плени своите потребители с уникалността да изпращат снимки с определена времетраеност. След 5-10 секунди снимката изчезва, но тук стои опасността педофилът да направи скрийншот. Това беше начинът, с който те успяваха да излъжат децата. "Прати ми снимка, която след 5 секунди няма да съществува." Създавайки такъв материал жертвата започва да бъде изнудвана да се показва отново и отново.

Експертът от Международната академия по киберразследвания коментира още, че отговорът е в говоренето, знаейки какви са опасностите и елементарни съвети. "Например, никога не трябва да се доверяваш на човек, с който си се запознал само преди секунди в интернет.", каза Тулев. По думите му, никога не трябва да се дава информация, която разкрива детайли за теб. Според специалиста популярните снимки селфи са много опасни, защото детето не осъзнава, че на заден фон може да издаде личен адрес, номер или друга информация за него.

Според Тулев превенцията е работата чрез големи групи от деца, работя в цял клас и на второ място - работата с родителите. "Засилване на връзка родител - дете, когато родителят насърчава детето заедно да откриват интернет, така ще може да се следи детето по-лесно.",, каза още той.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какво ще бъде времето през март?
Какво ще бъде времето през март?
Висш дипломат от Северна Корея пристигна във Финландия
Висш дипломат от Северна Корея пристигна във Финландия