НОВИНИ

Зорница Русинова: Основният проблем на пазара на труда е липсата на кадри

Основният проблем на пазара на труда е липсата на кадри. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 20.01.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

По данни на МТСП между 6 и 9 хил. младежи учат в различни престижни европейски университети.

„И от миналата година започнахме по-целенасочена работа с работодателските организации не само да предложим конкретното работно място, но и да предложим малко повече информация какви са търсенето и предлагането на работа, какви са тенденциите и ангажиментите, които държавата поема, със сравнителен анализ за перспективите, които един млад човек с престижно образование може да намери в България“, обясни Русинова.

По думите ѝ ИТ секторът има рекордно висок темп на нарастване на доходите. За ИТ сектора средната заплата е над 3 800 лв.

„Разработихме конкретни финансови стимули, които ще бъдат добре приети от младежите. Един млад човек се интересува не само от конкретната работа и кариерно развитие, но и от останалата част от ежедневието си. За нас е важно да решим не само проблемите на София, а и на много работодатели. Големите фирми и корпорации са в София с централите са, но много често има малки и средни предприятия, които са в малките населени места на страната.

Един от стимулите, които ще предложим за този тип работодатели към заплатата, която те могат да предложат, ако се намират в малък град, е половин минимална работна заплата като допълнение върху възнаграждението на младия човек в рамките на една година, ще поемем разходите за жилище и детегледачка в първите четири месеца, обучение по български език за членове на семейството“, поясни зам.-министър Русинова.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьори и хотелиери започват протест до края на седмицата
Ресторантьори и хотелиери започват протест до края на седмицата
ДРУГИТЕ новини: Векът на Фелини
ДРУГИТЕ новини: Векът на Фелини