НОВИНИ

Европа в състояние на новата нормалност

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:38, 16.05.2020
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Италия отменя забраната за пътуване, Германия отвори границите си с няколко съседни държави. Испания, обаче, обмисля пето удължаване на извънредното положение.

Италия

9 седмици - от толкова в Италия има забрана за пътуване. Италианците не можеха да напускат нито страната, нито да ходят в различна от своята област. От понеделник придвижването в рамките на страната става свободно, а след 3 юни ще може да се пътува и в чужбина.

Италия навлиза в т.нар. "втора фаза" от плана си за облекчаване на мерките, след като през изминалите дни броят на жертвите трайно се понижи.

На 18 май за първи път от два месеца Ватикана ще отвори врати за посетители, а базиликата "Свети Петър" старателно се дезинфекцира. Засега папа Франциск ще продължи да отслужва литургии онлайн, за да не се стига до струпване на вярващи. Светият отец ще почете 100-годишнината от рождението на папа Йоан-Павел Втори.

В понеделник заведенията ще заработят, а вече се появиха и по-красиви алтернативи на плексигласовите прегради между масите - такива от цветя.

Испания

Пандемията нанесе сериозен удар върху испанската икономика. 5.2 млн. души разчитат на социални помощи. В кухня за бедни в Мадрид мнозина до скоро са имали добре платена работа - като Юлия от Румъния.

Юлия, домашна помощница от Румъния: Останах без работа преди два месеца и половина, много ни е трудно да се справяме.

Франсиско Рубио, управител на кухнята: Профилът на хората, които ни посещават се промени. Все повече местни са принудени да се редят на опашки за да получат храна и стоки от първа необходимост.

Премиерът Педро Санчес поиска ново удължаване на извънредното положение с още месец, по думите му - за последен път.

Великобритания

Десетки британци протестираха в лондонския Хайд Парк срещу недостатъчното облекчаване на мерките. Великобритания е втората по смъртност от COVID-19 в света, а планът на правителството, е връщането към нормалния живот да става бавно и внимателно.

Германия

Знаково ръкостискане между външните министри на Германия и Люксембург. От полунощ границите между двете държави са отворени. Федералната република спира някои от ограниченията за пътуващи от Австрия и Швейцария. Полша и Чехия все още обмислят призива на Берлин също да вдигнат рестрикциите.

Русия

В Русия - дезинфекция на улиците и други обществени пространства и масово глобяване на тези, които не носят маски в търговските обекти. От вчера в Москва се правят безплатни тестове за COVID, а целта е до края на месеца да бъдат изследвани 100 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълтите жилетки във Франция отново излязоха на протест
Жълтите жилетки във Франция отново излязоха на протест
Редица държави отварят плажовете си след разхлабването на мерките
Редица държави отварят плажовете си след разхлабването на мерките