НОВИНИ

Нови специалности за инженери в медицината

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:06, 30.06.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Меморандум за създаване на три нови специалности подписаха Висшето училище по телекомуникации и пощи и трите Медицински университета - в Пловдив, Варна и Плевен. Тези специалности ще готвят инженери за новите медицински технологии. Такъв вид хибридни магистърски програми се появяват за първи път във висшето ни образование.

Трите специалности са изцяло нови за страната ни. Първата е "Софтуерно програмиране в медицицината ".Тя е хибрид за Висшето училище по телекомуникации и Медицинския университет в Пловдив. Втората е " Компютърно администриране на медицинска апаратура" с Медицинския университет във Варна. И третата - " Телемедицина " с Университета в Плевен. Целта е да се подготвят инженери за сложната апаратура.

Проф. Миглена Темелкова, ректор на ВУТП: Един инженер, за да може да борави с техника, иновации, апаратура, която обслужва медицината трябва да има фундаментални знания в областта на медицината.

Проф. Мариана Мурджева, ректор на МУ- Пловдив: Ние работим всеки ден с такива информационни технологии в медицината и не можем да си представим съвременната медицинска диагностика и съвременното лечение без тези апарати.

Студентите ще учат и в двете висши училища- инженерното и медицинското. Очаква се началото да е след две години. Особено интересна е нова специалност "Телемедицина". Тя ще помага на семейните лекари.

Проф. Славчо Томов, ректор на МУ- Плевен: Проследяването на болни от общопрактикуващите лекари в отдалечени места, в труднодостъпни места, решаване на проблеми дистанционно.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Висшите училища сами по себе си не могат да доставят образование по всички предмети, но ако се свържат в мрежи могат в много по-голяма степен да го направят.

Такива хибридни специалности за България са новост, а учебните планове за обучението на инженерите тепърва ще се уточняват. Създаването на хибридни специалности е заложено и в новата Стратегия за висшето образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникален албум представя творчеството на Константин Щъркелов
Уникален албум представя творчеството на Константин Щъркелов
Вандерсон преподписа с Лудогорец
Вандерсон преподписа с Лудогорец