НОВИНИ

Ръст на безработицата в планинските курорти заради коронавируса

Николай Минков
от Николай Минков
20:15, 30.06.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Ръст на безработицата заради коронавируса в планинските курорти, отчитат от Агенцията по заетостта през май. Икономисти прогнозират подобен сценарий и в общините край морето и очакват дефицит от над 1 милиард лева за туризма.

Атанас Карагеоргиев е хотелиер. Признава, че около 80% от персонала му е на борсата заради слабия морски сезон.

"Сега бавно, бавно, 20 процента от персонала, който е бил други години. И то работят всичко - сега са готвачи, след това ще са миячи, след това ще са озеленители, след озеленители - ремонти, само и само да ги задържа, да си оправдаят донякъде заплатите", призна хотелиерът в „Св. Константин" Атанас Карагеоргиев.

В Балчик пък много от хотелите няма да отворят.

"В предни години фирмата оперираше с 4 хотела, тази година към момента работим само с един от хотелите, така че е несъпоставимо препратката на предни години. Основното ядро в момента е около 25 човека, заети както в хотела, така и в ресторанта", заяви хотелиерът в Балчик Симеон Господинов.


Към края на май от общо 295 хиляди търсещи работа над 17 000 се падат на морските ни общини Варна и Бургас заради очакванията за слаб туристически сезон.

Икономистите са изчислили, че българските туристи не могат да компенсират липсата на чужденците по българското Черноморие.

На този етап най-засегнати са общините с планински и и балнеоложки туризъм.

"Няколко седмици си поиграхме с колегите да опитам да сметнем, ако дори всички, всички българи отидат на Черноморието", заяви икономистът Адриан Николов.

Изчезването на германците, руснаците на британците и французите просто не може да бъде заместено с българи дори 100% от нас да решат да отидат на морето и да харчат пари, които най-вероятно и нямат след кризата от последните няколко месеца.

Рекордът за безработица в туризма засега държат пиринските общини и балнеоложките ни курорти.

В Банско надеждата на хотелиери и собственици на заведения са да компенсират през лятото загубите от зимата.

"Туристи няма никакви, хотелите са празни. Това се отразява на всички. Аз си работя сам", заяви Борислав Каръков, собственик на кафене в Банско.

"Банскалии са готови да посрещат хора. Много малка част са отворили, но отваряме, защото културния календар на Банско започна да тече с пълна сила", каза Юлия Попова, собственик на къща за гости и механа в Банско.

"Последните 3 месеца видяхме кой ще е всъщност , който ще помпа безработицата на българския пазар на труда следващите няколко месеца и дори до края на годината и това очевидно ще е туризма. Видяхме една експлозия на безработицата през април и през май", обясни икономистът Адриан Николов.

Дупката в туризма ще е 1 млрд. лв. Това, разбира се е много груба оценка.

Най-малко безработни има в общините с трайна заетост в добивната и машиносторителната индустрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масово на морето: Евтини чадъри и шезлонги, скъпи плажни екстри и паркинг
Масово на морето: Евтини чадъри и шезлонги, скъпи плажни екстри и паркинг
Правосъдното министерство започва проверка как осъденият Петър Ненов е чатил с Бобоков от затвора (ОБОБЩЕНИЕ)
Правосъдното министерство започва проверка как осъденият Петър Ненов е чатил с Бобоков от затвора (ОБОБЩЕНИЕ)