НОВИНИ

„В кадър“: „Графити от Златния век“ - документален филм на Бойко Василев

bnt avatar logo
от БНТ
08:04, 15.01.2022 (обновена)
8295
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

На 15 януари, събота, Българската национална телевизия ще излъчи документалния филм „Графити от Златния век“ с автор Бойко Василев, оператор Михаил Врабчев и режисьор Миглена Атанасова. Продукцията дава отговори на много интересни въпроси: за раждането на кирилицата, грамотността и други неразкрити досега тайни.

В средновековния скален манастир над село Крепча, Поповско, са вдълбани два от най-важните надписи на Първото българско царство. Първият открива бащата на българската археология Карел Шкорпил още през 19 век. През 1971 г. археологът и епиграф проф. Казимир Попконстантинов намира другия, който се оказва сензация: първият датиран надпис на кирилица в света – от октомври 921 година, разцвета на Златния век. По време на снимките на филма, с помощта на експерти по телекомуникации и лазерни технологии, професорът прави поредното откритие в скалата – точно 1100 години след надписа и половин век след разчитането му.

Надписите от Крепча разказват за загадъчен монах и книжовник – светия отец Антоний, както и за неговите ученици Михал и новооткрития Пафнутий. Кои са те? Откъде са? Каква е била тяхната роля в Симеонова България? За всичко това във филма разказват свещеници, интелектуалци и учени от България и Русия.

Следват още по-големите въпроси: за раждането на кирилицата, за грамотността тогава и днес; за древните крепости и водещата роля на североизтока в българското Средновековие; за ценностите завещани от монасите книжовници; за следовниците на Антоний. Един от тях е поетът и преводач от Крепча Ахмет Емин Атасой. Вдъхновен от скалния манастир, той живее, за да гради мостове на духа.

Една скала крие тайни от Симеонова България, които учените разкриват. Но можем ли да разберем духа на онова време? Можем ли да си представим неговите герои? Можем ли да осмислим посланията им? Отговорите на тези и още любопитни въпроси зрителите на БНТ ще научат от документалния филм на Бойко Василев.

Гледайте „Графити от Златния век“ на bnt.bg.

Вижте част от филма, излъчена в предаването "Панорама":

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6863 са новите случаи на коронавирус у нас
6863 са новите случаи на коронавирус у нас
Променлива облачност, с максимални температури от 3° до 8°
Променлива облачност, с максимални температури от 3° до 8°