НОВИНИ

Свободата в небето: 19-годишна жена пилот разказва какво е да видиш целия свят

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:00, 14.01.2022
Чете се за: 01:40 мин.
Любопитно
Слушай новината

Да видиш целия свят, буквално, а да си само на 19 години. Белгийката Зара Ръдърфорд, за която БНТ първа ви разказа, е на път да стане най-младата жена пилот, обиколила петте континента. А днес тя кацна и в България.

Въпреки че се забави да кацне на българска земя поради насрещен вятър, младият въздушен ас Зара Ръдърфорд вече е у нас. Тя иска да даде личен пример на младите хора, особено на момичетата, да почувстват свободата.

"Свободата и независимостта е едно от най-приятните неща. По време на това пътешествие беше да получавам съобщения от момчета и момичета, които са решили да учат за пилоти", казва Зара.

Родителите на Зара, които също са летци, я подкрепили, когато взела решението да поеме това вълнуващо пътешествие, включващо 52 страни на всички пет континента. Тя също имала притеснения.

"Особено да летя над Русия, защото полетите са много дълги и студени. Опасно е. Беше трудно, но решението е да продължаваш напред. Бях мотивирана и оставам мотивирана до края", убедена е Зара.

А когато приключи с околосветското пътешествие иска да разкаже за преживяванията си, дори в книга. А относно вписването ѝ в рекордите на Гинес тя казва, че макар да е невероятно, не това е нейната цел, а повече хора да изберат професията на пилот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият министър на отбраната на Дания е обвинен за разкриване на държавни тайни
Бившият министър на отбраната на Дания е обвинен за разкриване на държавни тайни
Радослав Янков: Доволен съм от класиранията
Радослав Янков: Доволен съм от класиранията